Zwitserland wil investeren in Chinese zijderoute

De regering van Zwitserland brengt deze maand een bezoek aan China om afspraken te maken over de zijderoute. De twee landen willen meer samenwerken op het gebied van handel en zoeken daarnaast mogelijkheden om te investeren in projecten die verband houden met de zijderoute. Het Zwitserse ministerie van Financiën zei daar het volgende over:

“Het doel van het memorandum is voor beide partijen om de samenwerking ten aanzien van handel, investeringen en projectfinanciering te intensiveren in de markten die op de route van het ‘Belt and Road’ Initiatief liggen.”

Volgende week organiseert China een nieuwe bijeenkomst over de zijderoute. Naar verwachting zullen vertegenwoordigers van ongeveer veertig landen, waaronder dus ook Zwitserland, daarbij aanwezig zijn. Tijdens deze bijeenkomst zullen de landen overleg voeren over nieuwe investeringen in de infrastructuur op het Euraziatische continent.

Chinese zijderoute

Zwitserland was een van de eerste Westerse landen die de Volksrepubliek China erkende. Ook was het een van de eerste landen in continentaal Europa die een vrijhandelsakkoord sloot met China. Het land is na de Europese Unie en de Verenigde Staten de grootste handelspartner van Zwitserland. Zwitserland was ook één van de eerste drie founding members van de Aziatische investeringsbank.

Naast Zwitserland zijn ook andere Europese landen bezig met de Chinese zijderoute. Italië wil verschillende havens opstellen voor Chinese investeringen, terwijl de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel vorige maand een topoverleg hadden met de Chinese leider Xi Jinping.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.