Zweden waarschuwt bevolking voor Russische invasie

De Zweedse overheid is van plan een nieuwe handleiding uit te brengen om de bevolking voor te bereiden op een mogelijke invasie van Rusland. Het nieuwe boekje getiteld ‘If War Comes’ zal verspreid worden onder alle 4,7 miljoen huishoudens in Zweden en is een geactualiseerde versie van het pamflet dat in 1943 voor het eerst werd uitgegeven en dat tot het einde van de Koude Oorlog in 1991 werd verspreid.

In het nieuwe boekje staan instructies over hoe Zweden zich kunnen verdedigen tegen een aanval en wat ze allemaal nodig hebben voor een eventuele evacuatie. De geactualiseerde versie is uitgebreid met informatie over nieuwe gevaren, zoals terreuraanslagen en chemische aanvallen. Ook zou het nieuwe boekwerkje informatie bevatten over hoe burgers om moeten gaan met ‘nepnieuws’ en desinformatie.

Toegenomen dreiging uit Rusland

Volgens Christina Andersson van de Swedisch Civil Contingencies Agency was de toegenomen dreiging uit Rusland de aanleiding om een geactualiseerde versie van het pamflet uit te brengen. Ze noemde onder andere toegenomen militaire manoeuvres van het Russische leger in de regio.

Vorig jaar september hield Zweden een grootschalige militaire oefening getiteld ‘Aurora 17‘ om het leger voor te bereiden op het scenario van een Russische invasie. Meer dan 20.000 militairen namen deel aan deze oefening, waaronder soldaten uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Denemarken, Finland, Noorwegen, Estland en Litouwen.

In dezelfde maand hield Rusland in samenwerking met Wit-Rusland een militaire oefening getiteld ‘Zapad 2017‘, waar naar verluid ongeveer 12.700 militairen aan deelnamen. Deze Russische oefening wordt doorgaans eens in de vier jaar gehouden.

Oekraïne en de Krim

De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn toegenomen na de ontwikkelingen in Oekraïne van de laatste jaren. De Krim besloot zich via een referendum bij Rusland aan te sluiten, maar dat wordt door het Westen gezien als een illegale bezetting. Ondertussen blijven Russische troepen actief in het oosten van Oekraïne, naar eigen zeggen om de lokale bevolking te beschermen tegen het Oekraïense regeringsleger.

Zweeds pamflet ‘If War Comes’ uit 1961 (Bron: Wikipedia)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]