Zuid-Korea wil Russisch aardgas via Noord-Korea

Zuid-Korea wil meer aardgas uit Rusland importeren en ziet die kans toenemen nu Noord-Korea weer diplomatieke banden wil aanhalen met haar buurlanden en met de Verenigde Staten. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in brengt deze week een driedaags bezoek aan Moskou en zal het onderwerp daar waarschijnlijk opnieuw op de agenda zetten.

In 2008 waren er al concrete plannen voor een pijpleiding van Rusland naar Zuid-Korea, maar door de onzekerheid over het nucleaire programma van Noord-Korea werd dit project uiteindelijk afgeblazen. Nu de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un weer gesprekken voert met de regeringsleiders van alle belangrijke landen in de regio en zijn intenties heeft uitgesproken om de relaties met de buurlanden te verbeteren liggen er weer nieuwe kansen om zaken te doen.

Nieuwe pijpleiding naar Zuid-Korea

Een pijpleiding voor aardgas vanuit Rusland naar Zuid-Korea biedt voor alle betrokken landen economische voordelen. Zo wordt het geïndustrialiseerde Zuid-Korea minder afhankelijk van relatief duur vloeibaar aardgas uit het Midden-Oosten en kan Noord-Korea profiteren van transitinkomsten voor de doorvoer van Russisch gas over hun grondgebied.

Volgens de Zuid-Koreaanse president hoeft een dergelijke pijpleiding niet beperkt te blijven tot de Zuid-Koreaanse energiemarkt. Eventueel kan deze verder verlengd worden richting Japan, een land dat eveneens zeer afhankelijk is van geïmporteerd aardgas, dat in vloeibare vorm via schepen aangevoerd moet worden.

Door de isolatie van Noord-Korea was Zuid-Korea altijd aangewezen op goederenvervoer per schip en per vliegtuig. Voor de import van aardgas was het land volgens cijfers uit 2015 vooral afhankelijk van Qatar (37%), Oman (12%), Indonesië en Maleisië (beide 11%). Het aandeel van Rusland was slechts 8%.

Spoorlijn naar Rusland

Naast een nieuwe pijpleiding voor Russisch aardgas biedt een verbeterde relatie met Noord-Korea ook mogelijkheden om de spoorverbinding door Noord-Korea naar Rusland te herstellen. Volgens president Moon Jae-in kan het Zuid-Koreaanse spoorwegennet op die manier worden aangesloten op de Trans-Siberische spoorlijn richting Europa. Dat zou betekenen dat bedrijven in Zuid-Korea in de toekomst ook goederen per trein kunnen vervoeren, bijvoorbeeld voor de export richting Europa. ‘Dat brengt grote economische voordelen voor zowel Zuid-Korea als Noord-Korea en Rusland’, aldus Moon.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]