Zo hard stegen de prijzen van grondstoffen

Zo hard stegen de prijzen van grondstoffen

De prijzen van grondstoffen zijn het afgelopen jaar spectaculair gestegen. Energie werd twee tot drie keer zo duur, terwijl de prijs van hout ook bijna verdrievoudigde. Ook metalen als koper, platina en palladium en soft commodities als mais, suiker en sojabonen werden flink duurder. Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar zijn al deze prijzen met tientallen procenten gestegen.

Deze prijsstijging is voor een deel te verklaren door de flinke prijsdaling van vorig jaar. Door de coronacrisis gingen grondstoffenprijzen samen met de aandelenkoersen nog hard onderuit. Beleggers vreesden een grote economische crisis, maar die bleef uit door grootschalige stimulering van overheden en centrale banken.

Inflatie

Daardoor herstelden niet alleen de aandelenkoersen, maar ook de prijzen van grondstoffen. Dat is natuurlijk niet het volledige verhaal, want toenemende schaarste zorgt ook voor hogere prijzen. Door de coronacrisis is het consumptiepatroon van veel mensen veranderd, waardoor er in bepaalde sectoren van de economie acute schaarste is ontstaan.

Een derde verklaring is dat beleggers uit vrees voor hogere inflatie meer in grondstoffen beleggen. Dat is vandaag de dag erg gemakkelijker dankzij een groot aanbod aan ETF's die posities in grondstoffen aanhouden.

Rendement van grondstoffen over de afgelopen twaalf maanden (Bron: Finviz)

Goud

Ook opvallend aan dit lijstje is dat goud ten opzichte van een jaar geleden met slechts 6% is gestegen. Daarmee lijkt goud veel minder goed te presteren dan de andere edelmetalen. De laatste maanden staat de goudprijs onder druk door de stijging van de rente en een verbetering van de economische vooruitzichten. Toch wordt het lage rendement van 6% over de afgelopen twaalf maanden wat vertekend. De goudprijs ging het begin van de coronacrisis namelijk veel minder hard onderuit dan de prijs van andere grondstoffen en edelmetalen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »