Zijderoute: Meer dan 11.000 goederentreinen van China naar Europa

De afgelopen vijf jaar hebben meer dan 11.000 goederentreinen de oversteek van China naar Europa gemaakt. Dat maakte Ning Jizhe van de National Development Reform Commission eerder deze week bekend. De treinen volgen inmiddels 65 verschillende routes, die een aantal industriesteden in China verbinden met in totaal 44 Europese steden verspreid over vijftien landen.

Het goederenvervoer per spoor is een belangrijk onderdeel van de Chinese zijderoute. Het is sneller dan vervoer per containerschip en tegelijkertijd veel goedkoper dan vervoer per vliegtuig. Daardoor is de goederentrein voor bepaalde producten een interessant alternatief. Zo worden computers, consumentenelektronica, auto’s en diverse onderdelen steeds vaker per trein naar Europa gebracht.

Meer goederenvervoer over het spoor

Het Taiwanese bedrijf Quanta Computer maakt ook gebruik van goederentreinen om producten naar Europa te exporteren, zo schrijft de Chinese nieuwssite ECNS. Vanaf hun productiefaciliteit in Chongqing is het vervoer van goederen met de trein drie keer zo snel als met een containerschip, terwijl de transportkosten 70% lager zijn dan met het vliegtuig.

De afgelopen jaren heeft China veel geïnvesteerd in infrastructuur. Samen met andere landen op het Euraziatische continent zijn er nieuwe spoorlijnen aangelegd en werden bestaande routes verbeterd, met als resultaat dat goederentreinen steeds sneller en in een hogere frequentie kunnen rijden. Volgens de National Development and Reform Commission zullen er vanaf 2020 jaarlijks ongeveer 5.000 goederentreinen tussen Europa en China rijden.

In april dit jaar bracht een Nederlandse delegatie een bezoek aan China, waar 39 verschillende bedrijven en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat aan deelnamen. Tijdens dat bezoek was duurzame mobiliteit een van de agendapunten. In Nederland zijn Amsterdam, Rotterdam en Tilburg aangesloten op de Chinese zijderoute.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]