Zijderoute: Meer dan 11.000 goederentreinen van China naar Europa

De afgelopen vijf jaar hebben meer dan 11.000 goederentreinen de oversteek van China naar Europa gemaakt. Dat maakte Ning Jizhe van de National Development Reform Commission eerder deze week bekend. De treinen volgen inmiddels 65 verschillende routes, die een aantal industriesteden in China verbinden met in totaal 44 Europese steden verspreid over vijftien landen.

Het goederenvervoer per spoor is een belangrijk onderdeel van de Chinese zijderoute. Het is sneller dan vervoer per containerschip en tegelijkertijd veel goedkoper dan vervoer per vliegtuig. Daardoor is de goederentrein voor bepaalde producten een interessant alternatief. Zo worden computers, consumentenelektronica, auto’s en diverse onderdelen steeds vaker per trein naar Europa gebracht.

Meer goederenvervoer over het spoor

Het Taiwanese bedrijf Quanta Computer maakt ook gebruik van goederentreinen om producten naar Europa te exporteren, zo schrijft de Chinese nieuwssite ECNS. Vanaf hun productiefaciliteit in Chongqing is het vervoer van goederen met de trein drie keer zo snel als met een containerschip, terwijl de transportkosten 70% lager zijn dan met het vliegtuig.

De afgelopen jaren heeft China veel geïnvesteerd in infrastructuur. Samen met andere landen op het Euraziatische continent zijn er nieuwe spoorlijnen aangelegd en werden bestaande routes verbeterd, met als resultaat dat goederentreinen steeds sneller en in een hogere frequentie kunnen rijden. Volgens de National Development and Reform Commission zullen er vanaf 2020 jaarlijks ongeveer 5.000 goederentreinen tussen Europa en China rijden.

In april dit jaar bracht een Nederlandse delegatie een bezoek aan China, waar 39 verschillende bedrijven en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat aan deelnamen. Tijdens dat bezoek was duurzame mobiliteit een van de agendapunten. In Nederland zijn Amsterdam, Rotterdam en Tilburg aangesloten op de Chinese zijderoute.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.