Zal China de yuan devalueren in een handelsoorlog?

Zal China de yuan devalueren in een handelsoorlog?

De importheffingen die de Amerikaanse regering onlangs invoerde hebben de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China geen goed gedaan. Naast importheffingen van 25% op staal en aluminium kondigde president Trump ook importheffingen aan op tal van andere artikelen, naar verluid als vergelding voor Chinese inbreuk op bepaalde Amerikaanse patenten.

In reactie op deze handelsbelemmeringen kondigde ook China een reeks van importheffingen aan, weliswaar op veel kleinere schaal. Daarnaast wordt er gespeculeerd over een ander instrument dat China zou kunnen inzetten, namelijk een devaluatie van de yuan.

Een goedkopere munt kan de exportpositie van Chinese bedrijven verstevigen, maar de meeste analisten zijn het er inmiddels over eens dat een dergelijke maatregel ook veel ongewenste gevolgen zal hebben. Daarom is het niet waarschijnlijk dat China haar valuta als wapen zal gebruiken in een mogelijke handelsoorlog.

Wisselkoers Chinese yuan en Amerikaanse dollar (Bron: XE.com)

Devaluatie yuan

De laatste keer dat de Chinese centrale bank de yuan devalueerde was in augustus 2015, toen de munt in één keer bijna 2% goedkoper werd tegenover de Amerikaanse dollar. Deze maatregel zorgde toen voor zoveel onrust op de financiële markten dat de valuta verder in waarde zakte en er een kapitaalvlucht op gang kwam. De centrale bank stelde vervolgens kapitaalcontroles in, maar die konden niet voorkomen dat de centrale bank uiteindelijk een kwart van haar valutareserve van $4 biljoen zou moeten aanspreken.

Ook leverde de devaluatie reputatieschade op voor de munt, want de yuan verloor sindsdien terrein op de ranglijst van meest gebruikte valuta in het internationale handelsverkeer. Was de yuan in augustus 2015 nog de vierde populairste handelsmunt met een marktaandeel van 2,79 procent, in februari dit jaar was dat aandeel nog maar 1,56%. De munt zakte twee plaatsen en staat nu weer onder de Zwitserse frank en de Canadese dollar.

Chinese yuan stond in augustus 2015 op de vierde plaats (Bron: SWIFT)

Stabiliteit

Een devaluatie van de yuan past niet binnen de huidige strategie van de Chinese centrale bank om haar munt te promoten als internationale handelsmunt. Dat wordt bevestigd door Yi Gang, die vorige maand geïnstalleerd werd als nieuwe gouverneur van de centrale bank. Hij zei onlangs nog dat de regering in Beijing geen plannen heeft om de wisselkoers te manipuleren met als doel de exportpositie te versterken.

"Ons systeem van wisselkoersen is in feite gebaseerd op vraag en aanbod. De centrale bank heeft al een tijd niet geïntervenieerd en daarmee heeft ze het Chinese volk goed gediend."

Ook andere analisten verwachten niet dat China wisselkoersbeleid zal gebruiken in een mogelijke handelsoorlog. Raymond Yeung, hoofdeconoom voor China bij de ANZ Bank verklaarde dat financiële stabiliteit voor China op dit moment de hoogste prioriteit heeft.

Hong Hao, algemeen directeur bij Bocom International Holdings, verklaarde tegenover de South China Morning Post dat een devaluatie tegen de lange-termijn doelstelling in gaat om de yuan uit te bouwen tot een wereldwijde munteenheid. Hij zei daar het volgende over:

"Een waardedaling zal de geloofwaardigheid van China en de yuan schaden en andere landen zullen de munt dan minder snel opnemen in hun valutareserves."

Internationalisering yuan

China heeft zich de laatste jaren als doel gesteld de munt naar voren te schuiven als een volwaardig alternatief voor de dollar. Met verschillende valutaswaps en met het geleidelijk openstellen van haar financiële markt voor buitenlandse beleggers probeert China meer kapitaal aan te trekken, maar dat is een proces wat mogelijk nog jaren kan duren.

De toevoeging van de Chinese yuan aan het valutamandje van het IMF en de mogelijkheid om olie sinds kort direct in yuan te verhandelen hebben de munt internationaal al meer aanzien gegeven, maar voor de meeste handelaren is er nog geen acute reden om de dollar en de euro opzij te zetten.

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder op Argentor

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »