YouTube opent aanval op samenzweringstheorieën

YouTube gaat de komende weken een nieuwe functie aan haar videoplatform toevoegen om samenzweringstheorieën te bestrijden. Daarmee hoopt de videosite van Google de verspreiding van ‘desinformatie’ tegen te kunnen gaan. Bij video’s die andere theorieën propageren over bepaalde gebeurtenissen – zoals de maanlanding – worden voortaan teksten van Wikipedia geplaatst die de alternatieve theorie moeten weerleggen.

“Ons doel is om te beginnen met een lijst van samenzweringstheorieën waar op het internet actief over gediscussieerd wordt”, zo verklaarde YouTube directrice Susan Wojcicki deze week tijdens een conferentie in de Amerikaanse staat Texas.

Informatieblok bij video

Bij video’s over ‘breed geaccepteerde gebeurtenissen’ zal een klein informatieblokje verschijnen die gelinkt wordt aan een andere informatiebron, waaronder Wikipedia. Deze functionaliteit moet de komende maanden aan de videosite worden toegevoegd.

Een mogelijke aanleiding voor deze maatregel zijn video’s over de schietpartij op een school in Florida laatst, waarin beweerd wordt dat een van de overlevenden van deze aanslag een crisisacteur is. Deze video werd later door de redactie van YouTube onderschept en verwijderd.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]