Wim Boonstra: "Geldcreatie in handen van overheid is geen goed idee"

Wim Boonstra: "Geldcreatie in handen van overheid is geen goed idee"

Afgelopen zomer publiceerde econoom Wim Boonstra een nieuw boek getiteld 'Geld, wat is het, wat doet het en waar komt het vandaan?'. In dit boek legt hij uit hoe geldcreatie in ons huidige geldsysteem werkt en hoe dat afwijkt van eerdere geldsystemen op basis van gouden en zilveren munten en de goudstandaard. Met de lancering van dit boek probeert Boonstra meer inzicht te verschaffen in deze onderwerpen. Dat is nodig, omdat er volgens hem nog steeds veel misverstanden bestaan over geld en geldcreatie.

In het volgende interview bij Café Weltschmerz geeft Wim Boonstra in gesprek met Paul Buitink meer tekst en uitleg over dit boek en vertelt hij waarom het zo belangrijk is dat overheden geen invloed kunnen uitoefenen op de geldcreatie. Ook bespreekt hij de voordelen en nadelen van een geldsysteem op basis van goud.

https://www.youtube.com/watch?v=vRFPX1CM6K0&t=2508s

Over de goudstandaard

Volgens Wim Boonstra was de gouden standaard in het verleden heel nuttig voor de wereldhandel en was daarmee in feite een katalysator van de eerste globaliseringsgolf. Hij noemt twee voordelen van de gouden standaard, de eerste is dat je verschillende munten op basis van het gewicht aan goud kunt vergelijken, waardoor je voorspelbare wisselkoersen hebt en je internationale transacties gemakkelijk kunt afrekenen. De opbloei van de wereldhandel en internationale investeringen werd dus in sterke mate gefaciliteerd door het feit dat landen de gouden standaard hanteerden.

Het tweede voordeel, wat volgens Boonstra niet per definitie gekoppeld is aan goud, is dat het internationale monetaire en financiële systeem op basis van de gouden standaard automatisch bepaalde spelregels oplegde. Heb je als land een tekort op je handelsbalans, dan betekent het dat goud naar het buitenland stroomt en dat de centrale bank van het land de verplichting heeft om ervoor te zorgen dat de binnenlandse geldhoeveelheid daalt. Daardoor zakken de prijzen en wordt de concurrentiepositie versterkt, waardoor de handelsbalans weer herstelt. Dit is een stabiliserende werking die mede te danken is aan de koppeling van valuta aan goud.

Over geldcreatie door overheden

Burgerinitiatief Ons Geld en een aantal vergelijkbare organisaties in andere Europese landen pleiten voor een geldsysteem waarin de overheid een grotere rol krijgt in het proces van geldcreatie en het betalingsverkeer. Volgens Wim Boonstra is dat een heel slecht idee, omdat overheden volgens hem nooit kunnen bepalen wat de juiste geldhoeveelheid is en wie wel of niet geld mag lenen. Ook ziet hij gevaren in een betaalsysteem dat volledig in handen is van de overheid, omdat het betalingsverkeer dan een van de kostenposten wordt waar de overheid op zou kunnen bezuinigen. Boonstra merkt op dat banken enorme bedragen investeren om het betalingsverkeer snel en veilig te houden. Het is volgens hem nog maar de vraag is of overheden dat even goed zouden kunnen.

Volgens econoom Boonstra is het onjuist om te denken dat banken zomaar geld kunnen creëren. Het is de interactie tussen klanten en banken waarbij geld ontstaat. Met vele miljoenen transacties hebben wij als samenleving invloed op de omvang, samenstelling en allocatie van de geldhoeveelheid. Het idee dat je dat kunt voorspellen en dat je een centraal overheidsorgaan kunt neerzetten dat kan bepalen hoeveel geld er is, dat is iets wat hem doet denken aan de planeconomie van de Sovjet-Unie.

Dit artikel van Geotrendlines verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »