Wereldwijde vraag naar goud op laagste niveau sinds 2009

De wereldwijde vraag naar goud daalde in de eerste helft van dit jaar met 4% naar het laagste niveau sinds 2009, zo schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport over de goudmarkt. De belangrijkste verklaring daarvoor is de afgenomen vraag naar goud in de Verenigde Staten. Elders in de wereld trok de vraag wel aan, maar niet voldoende om deze daling te compenseren.

Door de sterkere dollar en de groei van de Amerikaanse economie was er in de Verenigde Staten minder belangstelling voor beleggen in goud. Niet alleen werden er minder goudbaren en munten verkocht, ook stapten beleggers uit zogeheten exchange traded funds die het edelmetaal als onderpand aanhouden. In april voegde beleggers nog veel goud toe aan ETF's, maar door de daling van de goudprijs nam vooral in de Verenigde Staten de belangstelling af.

Beleggen in goud via ETF's minder populair (Bron: World Gold Council)

Sterke dollar drukt vraag naar goud

De sterke dollar zorgde voor een daling van de goudprijs in deze valuta, maar in andere delen van de wereld werd het edelmetaal nauwelijks of helemaal niet goedkoper. De Turkse lira, China yuan en Indiase roepie daalden in waarde ten opzichte van de dollar, met als gevolg dat consumenten in deze goudgezinde landen minder sieraden en beleggingsgoud kochten.

Een noemenswaardige uitzondering op deze regel was Iran, waar de vraag naar gouden munten en baren in het tweede kwartaal verder steeg tot 15,2 ton. Kijken we naar de ontwikkeling van de afgelopen jaren, dan zien we sinds het begin van vorig jaar weer een sterk opgaande trend. De centrale bank bracht meer gouden munten op de markt om aan de binnenlandse vraag te voldoen, die sterk is toegenomen door enerzijds de zwakke binnenlandse munteenheid en anderzijds door de politieke onzekerheid van nieuwe sancties. Het edelmetaal wordt daar gezien als een veilige vluchthaven.

Vraag naar goud in Iran sterk toegenomen (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken blijven een stabiele factor op de wereldwijde goudmarkt. In het tweede kwartaal kochten ze weliswaar iets minder edelmetaal dan in het eerste kwartaal, maar over de eerste helft van dit jaar is er met 193,3 ton nog steeds sprake van een stijging van 8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Rusland was opnieuw met afstand de belangrijkste koper in de markt met een totale vraag van 105,3 ton in de eerste zes maanden van dit jaar. Het land voegt al jaren edelmetaal aan haar reserves toe als vorm van diversificatie en heeft momenteel een voorraad van ongeveer 1.944 ton in haar kluis liggen.

Andere centrale banken die opnieuw edelmetaal kochten waren die van Kazachstan en Turkije. Het eerstgenoemde land voegde in het tweede kwartaal 11,6 ton aan haar reserves toe en heeft nu al 68 maanden onafgebroken goud bijgekocht. In het parlement zijn voorstellen gedaan om de aankopen van edelmetaal zelfs nog wat verder op te schroeven.

In Turkije werd in de eerste helft van dit jaar 38,1 ton goud aan de reserves toegevoegd. Het grootste deel daarvan werd in het eerste kwartaal al gekocht, maar desondanks blijft Turkije vastberaden om haar goudreserve uit te breiden. Sinds de eerste goudaankopen in mei 2017 heeft de centrale bank haar voorraad weten te verdubbelen tot 240,2 ton.

Centrale banken blijven goud kopen (Bron: World Gold Council)

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder bij Argentor

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »