Wereldwijde aandelenmarkt naar recordhoogte

Wereldwijde aandelenmarkt naar recordhoogte

Terwijl de volatiliteit op de financiële markten naar een nieuw dieptepunt daalt stijgen de aandelenkoersen wereldwijd naar nieuwe records. Zowel de Amerikaanse S&P 500 index als de wereldwijde MSCI All-World Country Index bereikten deze week een nieuwe all-time high, wat doet vermoeden dat beleggers zeer optimistisch zijn over de stand van de wereldeconomie.

Sinds het begin van dit jaar is de MSCI All-World Country index al 13% in waarde gestegen. Dat is meer dan de 11% stijging voor de Amerikaanse S&P 500 index. Op de obligatiemarkt is de stemming overigens niet veel slechter, want ook het mandje van wereldwijde obligaties dat Barclays heeft samengesteld staat op dit moment bijna op recordhoogte.

Aandelen en obligaties wereldwijd op recordhoogte (Bron: Bloomberg)

Extreem lage rente

Het positieve sentiment op de aandelenmarkt is vooral te danken aan de extreem lage rente. Daardoor komen steeds meer spaarders in de verleiding om te gaan beleggen in aandelen. Daar komt bij dat grote bedrijven door de lage rente veel goedkoper kunnen lenen, waardoor de winstgevendheid per aandeel toeneemt.

Door de lage rente is het voor grote bedrijven interessanter om geld te lenen dan om nieuwe aandelen uit te geven. Het gaat zelfs zo ver dat bedrijven geld lenen om vervolgens eigen aandelen in te kopen. Een risicovolle strategie, omdat een bedrijf daarmee kwetsbaar wordt voor een stijging van de rente.

Stilte voor de storm

Door het ruime monetaire beleid van centrale banken zien beleggers bijna geen risico's meer. Dat blijkt ook uit de volatiliteitsindex, die sinds 2006 niet meer zo laag is geweest als nu. De VIX, een belangrijke indicator voor de volatiliteit op de aandelenmarkt, heeft al vijf dagen onder de 10 punten gestaan.

Beleggers maken zich op dit moment dus weinig zorgen, terwijl centrale banken dit jaar hun voornemen hebben uitgesproken om de monetaire stimulering af te bouwen en de rente te verhogen. Dat zal niet zonder gevolgen blijven, aangezien de wereldwijde schulden nu veel groter zijn dan tijdens de vorige crisis. Is dit de stilte voor de storm?

Dit artikel van Geotrendlines verscheen eerder op Argentor

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »