Welk belang dient de mainstream media?

De berichtgeving in de mainstream media sluit vaak helemaal niet aan op de onderwerpen die de meeste mensen echt belangrijk vinden. Uit een recent onderzoek van Bloomberg blijkt dat de meeste mensen zich zorgen maken over thema’s als gezondheidszorg, werkgelegenheid en terrorisme, terwijl tegelijkertijd uit een ander onderzoek blijkt dat de grote televisiezenders vooral aandacht te besteden aan de mogelijke banden tussen president Trump en Rusland.

Zetten we de belangstelling van de Amerikaanse bevolking tegenover die van de grote Amerikaanse televisiezenders ABC, CBS en NBC, dan wordt in één oogopslag duidelijk hoe groot de kloof is tussen de media en de burger. Hieronder de cijfers…

Deze onderwerpen vindt de Amerikaanse bevolking belangrijk (Bron: Bloomberg)

Dit zijn de onderwerpen waarmee de televisiezenders hun programma’s vullen (Bron: Newsbuster)

Kloof tussen media en burger

Uit onderzoek van Media Research Center blijkt dat de Amerikaanse media slechts 4% van hun zendtijd besteden aan gezondheidszorg, terwijl dat onderwerp door 35% van de Amerikanen als meest belangrijk wordt aangemerkt. Aan het bespreken van de arbeidsmarkt besteden de televisiezenders slechts 1% van hun zendtijd, terwijl dit onderwerp door de bevolking als het tweede belangrijkste onderwerp wordt aangemerkt.

De mogelijke banden tussen de regering Trump en het Kremlin wordt door slechts 6% van de Amerikaanse bevolking als een belangrijk thema gezien, terwijl de televisiezenders ABC, CBS en NBC daar driekwart van hun totale zendtijd voor vrijmaakten. De volgende grafiek laat in één oogopslag zien hoe groot de kloof is tussen de media en de burger.

Grote kloof tussen de media en de burger (Bron: Ricochet)

Welk belang dienen de mainstream media?

Met deze resultaten kun je jezelf de vraag stellen voor wie de mainstream media eigenlijk werken. Gaat het echt alleen maar om de kijkcijfers of zit er een verborgen agenda achter om de publieke opinie ten aanzien van bepaalde onderwerpen te manipuleren? Of zijn journalisten niet kritisch genoeg in hun berichtgeving?

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.