Wat zei Poetin over de Europese gascrisis?

Wat zei Poetin over de Europese gascrisis?

Vorige week gaf de Russische president Poetin in zijn jaarlijkse Q&A sessie antwoord op de vraag die heel Europa momenteel bezighoudt. Hoe kan het dat de prijzen van aardgas de laatste maanden de pan uit reizen? En hoe is het mogelijk dat Duitsland nu aardgas naar Polen transporteert, terwijl dat een belangrijke aanvoerroute is voor Russische gas richting Europa?

In zijn antwoord maakt Poetin duidelijk dat Europa dit jaar minder gas heeft ingekocht via langetermijncontracten, waardoor ze nu recordprijzen betalen op de spotmarkt. Het Russische Gazprom heeft dit jaar zelfs extra gas geleverd aan Duitsland, maar dat gas werd volgens Poetin bijna allemaal via Polen doorverkocht aan Oekraine. Daardoor stroomt gas nu in omgekeerde richting door Polen, met als gevolg dat Rusland geen gas door deze leiding kan leveren. Hieronder leest u de volledige vertaling.


Pavel Krasnov (Channel One): Mijnheer de Voorzitter, de kwestie van het gas beheerst de gemoederen, vooral in Europa natuurlijk. We hebben te maken met een zeer acute gascrisis. Toen die uitbrak en de prijzen de pan uit rezen, kregen we echter steeds vaker eindeloze beschuldigingen te horen aan het adres van Gazprom en Rusland in het algemeen. Onlangs kwam er weer een nieuwe ronde beschuldigingen over het beperken van de leveringen via de Europese Yamal pijpleiding. Over het algemeen zijn de beschuldigingen tegenstrijdig: wij worden ervan beschuldigd de markt te monopoliseren, maar ook te weinig gas te leveren.

Gisteren kwamen onze Oekraïense buren in het nieuws. Naftogaz heeft de Europese Commissie opnieuw om niets minder gevraagd dan Gazprom te dwingen meer gas te koop aan te bieden. Dit lijkt natuurlijk grappig, maar de Europeanen zijn niet in een vrolijke stemming. De situatie in Europa is zeer ernstig: de gasprijzen hebben een absoluut record bereikt - meer dan 2.000 dollar. Dit is nog nooit eerder gebeurd en was zelfs onmogelijk voor te stellen. Maar is Gazprom hier de schuld van?

Hier is mijn vraag: zit er op zijn minst een klein kern van waarheid in deze beschuldigingen tegen Gazprom?

Vladimir Poetin: Zeker niet. Er zit geen enkele waarheid in. Dit is hetzelfde als proberen te zeggen dat omlaag omhoog is.

Onze collega hier vroeg wat het Westen niet begrijpt. Ze liegen de hele tijd. Daarom vertroebelen ze de wateren. Gazprom levert al het gas waar onze tegenpartijen volgens hun contracten om vragen. Bovendien heeft het zelfs de leveringen met bijna 12 procent verhoogd denk ik. Of met ongeveer 20 procent als we de directe buurlanden van Rusland buiten beschouwing laten. In het algemeen verhoogt ze ook de leveringen aan Europa.

Naar mijn mening is dit het enige land, het enige mondiale bedrijf dat zich zo gedraagt. Ik heb reeds op vele bijeenkomsten, ook op internationale evenementen, gezegd dat de Amerikaanse leveranciers aanzienlijke hoeveelheden uit de Europese markt hebben gehaald. Ik denk dat het in totaal om 14 miljoen ton LNG gaat. Zij brachten het naar premiummarkten, eerst naar Latijns-Amerika, naar Brazilië, en vervolgens naar Azië: China, Zuid-Korea en Japan. Omdat zij meer betalen voor dit gas.

De Europeanen dachten dat ze een premiummarkt hadden, maar nee. Het blijkt dat deze markten zich ook op andere plaatsen bevinden. De prijzen begonnen te stijgen. Er zijn veel factoren: slecht weer, een lange en koude lente vorig jaar, een tekort aan gas in ondergrondse opslagplaatsen en windmolens die niet werken. Dit alles heeft bijgedragen tot het tekort.

Overheden treiteren daarbij hun olie- en gasbedrijven, die daardoor niet genoeg kunnen investeren in uitbreiding van de productie. Zo is het tekort ontstaan. Ze hebben niet genoeg gas in ondergrondse opslagplaatsen gepompt en nu halen ze het er op grote schaal uit. Dit is natuurlijk een probleem. Sommige westerse exploitanten slaan nu hun gas op in de ondergrondse faciliteiten van Oekraïne. Zij onttrekken het actief en gebruiken het in hun eigen land. Dit is begrijpelijk, aangezien het gas uit ondergrondse opslag vele malen goedkoper is dan op de markt.

Wij hebben gezegd - en ik wil dat herhalen - dat het geen zin had om de langetermijncontracten te verbreken. De Europese Commissie zei tegen ons: "Nee, we moeten overgaan op marktverhoudingen, de markt zal het wel regelen". Zo heeft de markt zich aangepast - meer dan 2000 dollar voor duizend kubieke meter. Neem het aan. Nee!

U hebt gelijk, gisteren riepen ze nog: 'Help, Rusland en Gazprom breiden uit en nemen de markt over'. Wij nemen niets over. Inderdaad, we leveren veel, maar we zijn niet de enige leveranciers op de Europese markt. Maar wij zijn waarschijnlijk wel de enige die de leveringen opvoeren.

Ons wordt gezegd dat wij moeten pompen om de behoeften van de spotmarkt te dekken, aangezien zij eerst moeten voldoen aan de vraag van hun tegenhangers met langetermijncontracten.

Kijk naar wat er gebeurt. Duitsland is onze grootste consument in Europa. Ik heb mijn cijfers misschien een beetje verkeerd, maar zij nemen ongeveer 50-51 miljard kubieke meter per jaar af. Wij hebben daar 5,6 miljard kubieke meter extra geleverd, dat is meer dan 10 procent. Luister, dit is een behoorlijke hoeveelheid. We hebben 4,4 miljard kubieke meter extra aardgas aan Italië geleverd.

Veel gas komt via pijpleidingen door Polen en Oekraïne naar Europa, klik voor grotere versie (Bron: Nord-Stream2.com)

U had het net over de Yamal aardgaspijpleiding naar Europa. Ik zie dat Rusland en Gazprom voor de tweede of derde dag op rij beschuldigd worden van het niet reserveren van capaciteit voor gasleveringen aan Europa via de Yamal route. Dat is walgelijk, hoe zal ik het zeggen... Nou, oké. Dit is gewoon totaal niet in de haak. Gazprom is er immers niet in geslaagd capaciteit te boeken, omdat zijn tegenpartijen en bedrijven, voornamelijk Duitse en Franse, die gas van deze route kopen, hebben nagelaten een bod tot aankoop uit te brengen. Wat valt er door te voeren als Gazprom geen aanvragen heeft ontvangen? Wat hebben zij toen gedaan? Ze hebben deze route in omgekeerde modus ingeschakeld en pompen nu al enkele dagen gas van Duitsland naar Polen.

Ik denk dat iedereen het interessant zou vinden om te weten. Waarom gebeurt dit? Omdat wij gas aan Duitsland leveren op basis van langetermijncontracten tegen prijzen die drie, vier, zes of zelfs zeven keer lager liggen dan op de spotmarkt. Als je zelfs maar 1 miljard kubieke meter gas doorverkoopt, verdien je bijna een miljard dollar, 900 miljoen plus. Dit is handel. Dit is mijn eerste punt.

Zij hebben een voorraad gas aangelegd, hebben van ons 5,6 miljard kubieke meter gas gekregen bovenop hetgeen zij uit hoofde van langlopende contracten hebben ontvangen, en verkopen dit nu door. Maar er is meer aan de hand. Zij pompen het gas immers in omgekeerde richting door, dus hoe kan het dan vanuit de andere richting worden geleverd? Gas kan niet tegelijkertijd in beide richtingen door één leiding stromen. Dus, ten eerste verzuimden een bestelling te plaatsen en ten tweede zetten het in omgekeerde modus aan.

Maar dit is slechts een deel van de informatie.

Er is een verbindingspijpleiding die het Poolse gasnetwerk verbindt met het Oekraïense systeem. Het volume is ongeveer 3 miljoen kubieke meter per dag. Dit is precies de hoeveelheid die Duitsland aan Polen levert. Ik heb alle reden om aan te nemen dat dit gas uiteindelijk aan Oekraïne wordt geleverd. De consumenten in Europa en Duitsland moeten weten wat er werkelijk aan de hand is en misschien bepaalde autoriteiten om opheldering vragen.

In plaats van eerst gas te leveren aan Polen en dan aan Oekraïne in een poging iemand uit de brand te helpen, zou het beter zijn de leveringen aan Europa, Duitsland bijvoorbeeld, voort te zetten en de spotprijs te verlagen, want hoe meer product op de markt komt, hoe lager de prijs. Nee, ze begonnen in omgekeerde richting te pompen. Dit is het probleem. Hoe is Gazprom hierbij betrokken?

Laat ze zich dus met hun eigen zaken bezighouden en hun problemen op tijd aanpakken en niet denken dat ze zo slim zijn en dat God over hen in slaap is gevallen. Zij moeten de problemen aanpakken die zij zelf hebben veroorzaakt, en wij zijn bereid hen daarbij te helpen, hetgeen wij ook doen. Ik denk dat ik daar zojuist een overtuigend betoog voor heb gehouden.

Bron: Kremlin

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »