Wat zegt Poetin over de Europese energiecrisis?

Europese landen hebben de huidige energiecrisis vooral aan zichzelf te wijten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin deze week tijdens het jaarlijkse Eastern Economic Forum. Door langlopende gascontracten met Gazprom op te zeggen en sancties op te leggen betalen we nu de hoofdprijs voor gas. Maar in plaats van dit te erkennen wijzen Europese regeringsleiders met de beschuldigende vinger naar het Kremlin. Wat zegt Poetin nog meer over de energiecrisis?

Volgens de Russische president dreigt Europa haar welvaart kwijt te raken, omdat haar industrie door hoge energieprijzen minder concurrerend wordt. Dat zal leiden tot verlies van werkgelegenheid, meer sociaaleconomische instabiliteit en een daling van de levensstandaard in Europa. Europese regeringsleiders worstelen met deze energiecrisis en proberen deze al sinds het begin van de oorlog in Oekraine toe te schrijven aan het handelen van Rusland.

Tegelijkertijd hebben Westerse landen een andere belangrijke steunpilaar van de wereldeconomie ondermijnd. Volgens Poetin hebben de Amerikaanse dollar, de euro en het Britse pond hun status als betrouwbare valuta voor internationale handel verloren. Het is een risico gebleken om reserves in deze valuta aan te houden, gezien het feit dat Westerse landen alle tegoeden van Rusland in deze valuta hebben bevroren.

Wat zegt Poetin over de Europese energiecrisis?

We vinden het belangrijk om ook de andere kant van het verhaal te kennen, om de positie van Rusland beter te begrijpen en meer inzicht te krijgen in het handelen van Poetin. In de reguliere media zijn verschillende artikelen te vinden over deze toespraak bij het Eastern Economic Forum, maar die duiden de uitspraken van Poetin vooral vanuit de Westerse visie. Daarom hebben de meest relevante fragmenten uit de toespraak integraal vertaald, evenals de antwoorden op een aantal vragen over de energiecrisis. De vertaling staat onder de video.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]