Wat is het verschil tussen deflatie en hyperinflatie?

Wat is het verschil tussen deflatie en hyperinflatie? En onder welke omstandigheden slaat het eerste scenario omslaan in het tweede? In deze analyse laten we zien wat het verschil is tussen deze twee monetaire fenomenen. Daarvoor duiken we dieper in ons geldsysteem en in de hiërarchie van bankbiljetten, banktegoeden, bankreserves en staatsobligaties. We leggen uit waarom staatsobligaties een belangrijke functie vervullen in ons huidige financiële systeem en geven u meer inzicht in het handelen van centrale banken. Kunnen ze elke crisis bezweren met de geldpers?

Welke soorten geld zijn er?

Bij geld denken mensen aan munten en bankbiljetten, maar ook aan het tegoed op hun bankrekening. De meeste betalingen vinden tegenwoordig immers digitaal plaats via het commerciële banksysteem. Wil men een betaling doen met contant geld, dan kan dat in de vorm van bankbiljetten die men kan opnemen bij een geldautomaat. Banktegoeden zijn één op één inwisselbaar voor contant geld en omgekeerd. Voor de meeste mensen hebben deze dan ook dezelfde waarde, al zullen steeds meer mensen bankbiljetten onhandig vinden en de voorkeur geven aan een elektronische betaling.

Toch zijn deze twee vormen van geld niet hetzelfde. Munten en bankbiljetten worden uitgegeven door de centrale bank en zijn strikt genomen dus een schuldverplichting van de centrale bank. Banktegoeden daarentegen zijn vorderingen op commerciële banken. Het saldo op uw bankrekening is dus een vordering die u heeft op de bank. Dit saldo kunt u gebruiken om contant geld op te nemen of om elektronische betalingen mee doen. Maar hoe gaat dat achter de schermen in zijn werk?

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]