Analyse: Waarom QE niet gaat werken

Door de coronacrisis hebben verschillende centrale banken de spreekwoordelijke geldpersen weer aangezet. De ECB breidde haar eerdere opkoopprogramma uit en kondigde daarnaast een nieuw stimuleringsprogramma van €750 miljard aan. De Federal Reserve ging nog een stap verder door aan te kondigen ongelimiteerd staatsobligaties op te kopen. Ook andere centrale banken als de Bank of Japan, Bank of England en de Bank of Canada breiden hun balans uit door meer schuldpapier uit de markt te halen.

Door deze stimuleringsprogramma’s zijn de balansen van centrale banken ongekend hard gestegen. De financiële crisis van 2008 is er niks bij, zoals onderstaande grafiek van Bloomberg laat zien. Centrale banken strooien opnieuw met honderden miljarden. Maar wat levert dat eigenlijk op? Ondanks al dat extra geld blijven de economische vooruitzichten somber.

Dat roept natuurlijk veel vragen op. Welk probleem proberen centrale banken eigenlijk op te lossen? Heeft het opkopen van staatsobligaties wel effect? En waarom zorgen al die miljarden aan stimulering niet voor hogere inflatie? Is het eigenlijk wel stimulering? Alle antwoorden vind u in dit artikel.

Lees verder op Trendlines Insider

Verder lezen?

Dit Trendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren op Trendlines Insider.

 Abonneer nu!

Inloggen voor abonnees

Gerelateerd:

Deel dit artikel:
Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]