Waarom goud en Bitcoin bescherming bieden in een systeemcrisis

In de analyse ‘Liquiditeit in financiële markten droogt op, systeemcrisis dreigt’ schreven we dat de mondiale schulden zo ver zijn opgelopen, dat een systeem ontwrichtende crisis uiteindelijk niet te voorkomen is. Dat komt omdat staatsleningen, de Amerikaanse Treasuries voorop, in het mondiale financiële systeem dienst doen als onderpand om nieuw krediet te creëren voor investeringen of speculatie, of om oude leningen door te rollen.

Op deze manier is onze collectieve schuld de afgelopen dertig jaar veel sneller gegroeid dan de onderliggende reële economie. In de tijd dat Fed-voorzitter Paul Volcker de beleidsrente van de Fed verhoogde naar 21%, was de omvang van de Amerikaanse staatsschuld nog 30% van het bruto binnenlands product. Nu in Jerome Powell’s tijd is dat 130%. En dan hebben we de ongedekte verplichtingen nog niet eens meegerekend.

Nu de mondiale economie in een recessie dreigt te raken en overheden zich genoodzaakt zien burgers en bedrijven financieel tegemoet te komen om de hoge kosten van de energiecrisis en de voedselcrisis te verzachten, dreigt deze verhouding onhoudbaar te worden. Hogere rentes vormen een heuse bedreiging voor onze welvaart.

In deze analyse beschrijven wat er gebeurt als de rente verder gaat stijgen. Aan bod komen inflatierisico, kredietrisico, kapitaalverlies en het mechanisme van de schuldenspiraal. Vooropgesteld, we weten natuurlijk niet wanneer er een versnelling van kapitaalvlucht richting veiligheid ontstaat. Ook valt niet op voorhand te zeggen wat de veilige haven van voorkeur zal zijn. Beleggen is wat dit betreft meer psychologie, we kunnen niet vertrouwen op historische data en econometrische modellen.

Belangrijker is, kunnen we ons wapenen tegen deze negatieve spiraal die zal eindigen in schulddeflatie of hyperinflatie? Absoluut. Maar met een andere denkwijze dan de meeste mensen meewegen.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]