Waarom 14 maart 2022 een belangrijk keerpunt was

Armstrong’s Economic Confidence Model (ECM) draait om confidence, om vertrouwen op wereld- land of sectorniveau. Vertrouwen is altijd de belangrijkste doorslaggevende factor, zowel financieel, economisch als politiek. En dat vertrouwen uit zich vaak in de kapitaalstromen in de wereld. Een belangrijk omslagpunt in het ECM kan dan een aandelencrash zijn, een obligatiecrash, een crash op de huizenmarkt, het begin of einde van een economische recessie of een opstand, burgeroorlog, oorlog etc.

Als er veel vertrouwen bestaat, dan stroomt het kapitaal er naar toe. Hetzij naar het land of naar de sector. Omgekeerd gebeurt het tegenovergestelde. Daalt het vertrouwen, dan verlaat het kapitaal het land of sector wat vaak gepaard gaat met een crash. Het kapitaal gaat dan weer naar een ander land of sector waar het vertrouwen toeneemt en waar uiteindelijk weer een juichstemming, een bubbel, ontstaat. Die wordt dan weer doorgeprikt en het proces begint weer van voren af aan. Maar altijd in een ander land of in een andere sector.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Eric Mecking

drs. Eric Mecking is historicus, schrijver, spreker, financieel-economisch analist en adviseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in cyclisch denken en beursanalyses. Zijn unieke cyclische beleggingssysteem - Trend Tracker - gebruikt hij om te handelen op de financiële markten en om de belangrijkste beursontwikkelingen bij te houden voor Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]