Waar gaat het goud van Venezuela heen?

Waar gaat het goud van Venezuela heen?

De laatste dagen is er veel te doen geweest over de goudvoorraden van Venezuela. De regering onder leiding van president Maduro wil goud terughalen uit Londen, maar wordt tegengewerkt door de Bank of England. In totaal ligt er voor $1,2 miljard aan goud in Londen, maar de centrale bank wil het niet vrijgeven. Om toch aan geld te kunnen komen wil Maduro nu een deel van het goud dat reeds in eigen land ligt verkopen. Dat blijkt geen gemakkelijke opgave, nu alle ogen in de wereld op Venezuela gericht zijn.

Deze week kwam Bloomberg met het bericht dat Venezuela 20 ton goud heeft klaargezet voor export, maar dat de bestemming voor dat goud nog niet bekend was. In eerste instantie ging het gerucht rond dat een Russisch passagiersvliegtuig het goud in Venezuela zou ophalen en naar Rusland zou brengen, maar dat wordt door het Kremlin ontkend. Later verschenen er berichten dat er een vrachtvliegtuig vanuit Dubai was aangekomen op de luchthaven van Caracas.

Goud naar de Verenigde Arabische Emiraten

Wie het goud uiteindelijk zal meenemen blijft vooralsnog onduidelijk, maar Reuters heeft sterke aanwijzingen dat het naar Dubai zal worden overgebracht. Het persbureau schrijft dat Venezuela 15 ton goud aan de Verenigde Arabische Emiraten heeft verkocht en ze daar binnen enkele dagen euro's in de vorm van bankbiljetten voor terug zal krijgen. Reuters schrijft dat de regering van Maduro in totaal 29 ton goud wil exporteren. De opbrengst zal gebruikt worden om levensmiddelen, medicijnen en andere basisgoederen te kopen.

Volgens bronnen van Reuters vond er op 26 januari al een transport van 3 ton goud plaats met een vliegtuig van Solar Cargo. Deze vrijdag zal dezelfde vliegmaatschappij 15 ton ophalen. Later deze maand wordt er nog een transport van 11 ton verwacht, waarmee het totaal op 29 ton uitkomt. Volgens de laatste cijfers beschikte Venezuela in november over een goudvoorraad van 132 ton. Iets minder dan een kwart daarvan ligt nog bij de Bank of England in Londen, terwijl een vergelijkbare hoeveelheid vanuit Venezuela naar de Verenigde Arabische Emiraten wordt overgebracht.

Sancties tegen Venezuela

President Maduro verkeert in een lastige positie, nu de Verenigde Staten en tal van bondgenoten hun steun hebben uitgesproken voor oppositieleider Juan Guaido. De Amerikaanse regering introduceerde nieuwe sancties, waardoor het voor Maduro nog moeilijker wordt om olie of goud te verkopen. Veiligheidsadviseur John Bolton waarschuwde goudhandelaren en bankiers om geen goud uit Venezuela te accepteren. Senator Marco Rubio voegde eraan toe dat bedrijven die het goud van Venezuela transporteren onder Amerikaanse sancties zullen vallen.

https://twitter.com/AmbJohnBolton/status/1090652929508417537

https://twitter.com/marcorubio/status/1091036721943404545

Economische crisis

Venezuela worstelt al jaren met een ernstige economische crisis. Door de daling van de olieprijs verloor het land een belangrijke inkomstenbron. In plaats van structurele hervormingen door te voeren bleef de regering teveel geld uitgeven, waardoor het vertrouwen in de munt daalde. De regering heeft bijna geen valutareserves meer en verkoopt daarom een deel van haar goudvoorraad. Vorig jaar verkocht het land ruim 20 ton goud aan Turkije. De Amerikaanse regering onderzoekt nu of Turkije daarmee de sancties tegen Venezuela overtreedt.

De centrale bank van het land wil het goud ruilen voor euro's, omdat die makkelijker te verhandelen zijn dan dollars. Volgens Reuters heeft de centrale bank alle banken de opdracht gegeven om euro's beschikbaar te stellen aan bedrijven. Die kunnen de euro's gebruiken om de import van producten te betalen. Door Amerikaanse sancties worden banken belemmerd in hun mogelijkheden om dollars te verhandelen. Voor betalingen in euro's gelden minder restricties, waardoor deze munt vaker als alternatief wordt gebruikt

Dit artikel van Geotrendlines verscheen eerder op Holland Gold

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »