VS stuurt zware wapens naar Oekraïne

De Amerikaanse regering heeft goedkeuring gegeven voor de levering van zware wapens aan Oekraïne, wapens die gebruikt kunnen worden in de strijd tussen het regeringsleger van Kiev en de onafhankelijkheidsstrijders in het oostelijke gebieden als Donetsk en Lugansk.

De levering van nieuwe wapens omvat onder meer Amerikaanse Javelin anti-tank raketten, een draagbaar raketsysteem dat met infrarood doelwitten kan vinden en uitschakelen. Ook wordt er voor miljoenen aan Model M107A1 scherpschuttersgeweren en bijbehorende munitie geleverd.

Defensieve wapens

Volgens Heather Nauert, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, worden er meer defensieve wapens geleverd om de soevereiniteit van Oekraïne te kunnen verdedigen en agressie af te kunnen slaan.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is bij wet verplicht het Congres te informeren over een geplande verkoop van wapens aan het buitenland, maar dat leverde in dit geval geen problemen op. Zowel bij Republikeinen als Democraten is er een meerderheid voor de levering van zware wapens aan Oekraïne.

President Obama wilde ook al meer wapens naar het land sturen, maar dat plan stuitte toen op teveel verzet bij verschillende Europese bondgenoten.

Oorlog in Oekraïne

Sinds de staatsgreep in Kiev is de situatie in Oekraïne ernstig verslechterd. Binnen het land heerst grote verdeeldheid, omdat het Westelijke gedeelte zich meer verwant voelt met Europa en het Oostelijke deel zich meer verbonden voelt met Rusland. De regering in Kiev wordt gesteund door het Westen, terwijl de oostelijke provincies steun krijgen van het Kremlin.

Rusland wordt ervan verdacht tanks en andere geavanceerde wapens te leveren aan onafhankelijkheidsstrijders in het oosten van Oekraïne. Volgens de Russische president Poetin is Rusland wel genoodzaakt wapens te leveren, omdat de Russischtalige bevolking zich daarmee kan verdedigen tegen het regeringsleger in Kiev.

Vorige week zei Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, in haar wekelijkse persconferentie dat de Verenigde Staten met de levering van zware wapens aansturen op een bloedbad in Donbass, dat nu al zwaar onder vuur wordt genomen door het Oekraiense regeringsleger.

“Met de levering van wapens aan de autoriteiten in Kiev sturen de Verenigde Staten in feite aan op nieuw bloedvergieten in Donbass, een regio waar nu al een catastrofe plaatsvindt vanwege voortdurende beschietingen door troepen die onder controle staan van Kiev.

De regering in Washington staat op het punt dat ze mede verantwoordelijk wordt voor de moord op mensen die vechten tegen nationalisten die een coup hebben uitgevoerd en die het recht willen verdedigen om hun eigen taal te spreken en hun eigen waarden uit te dragen.

Natuurlijk zal de toekomst alles moeten uitwijzen, maar we hebben liever dat het nu stopt dan pas over vele jaren, omdat dat veel mensenlevens zal schelen.”

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]