VS dreigt Turkije met sancties over S-400 deal

De retoriek tussen Turkije en de VS heeft de afgelopen dagen weer aan scherpte gewonnen. Er zijn een aantal ernstige meningsverschillen tussen beide landen over de manier waarop Turkije de Koerdische kwestie aanpakt, in het bijzonder ten aanzien van het al dan niet verhinderen van een onafhankelijke Koerdische staat. Maar dit is niet het enige punt waarover de beide landen het oneens zijn, de VS wil namelijk dat Turkije afziet van de aanschaf van het Russische S-400 luchtafweersysteem.

Eerder deze maand eiste Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, tijdens zijn ontmoeting met de Turkse president Erdogan dat hij zou afzien van deze wapendeal. Zonder resultaat, want de Turkse president verklaarde toen dat het land zelf wel uitmaakt welke wapens men koopt en van wie.

Turkije vaart eigen koers

Dit keer zal het Turkse antwoord in grote lijnen hetzelfde zijn. Maar dit keer is de Amerikaanse eis voorzien van het dreigement – weliswaar officieus – dat er sancties kunnen worden ingesteld tegen Turkije.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al eerder gedreigd ‘’gepaste” maatregelen te nemen tegen landen die het Russische S-400 systeem willen kopen. Nu staat het niet vast er sancties tegen Turkije komen, maar mocht dit toch gebeuren dan zullen Turkse tegenmaatregelen niet uitblijven, bijvoorbeeld tegen de Amerikaanse steunpunten in Turkije.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]