VS dreigt met sancties als Rusland en China olie uit Iran blijven importeren

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin overweegt sancties op te leggen aan China, Rusland en Europa, wanneer zij olie blijven importeren uit Iran. Dat zei de minister tijdens een hoorzitting voor de House Financial Services Committee, het comité van het Huis van Afgevaardigden dat toezicht houdt op de financiële sector van de Verenigde Staten.

De regering in Washington maakte eerder al bekend dat ze nieuwe sancties zal opleggen aan Iran. Ook stelde ze een ultimatum aan de rest van de wereld om de handelsrelaties met het land te verbreken, door een deadline van 4 november in te stellen voor olietransporten uit Iran. Bedrijven die na deze datum nog betrokken zijn met de export van Iraanse olie kunnen onder het nieuwe sanctiebeleid geconfronteerd worden met hoge straffen.

Sancties tegen Iran

Met het openbreken van de internationale deal met Iran doet president Trump een poging om het land economisch te isoleren van de buitenwereld, maar het is nog maar de vraag of deze sancties succes zullen hebben. Europese handelspartners, maar ook opkomende grootmachten als China en Rusland, hebben meermaals gezegd dat ze de Irandeal zullen blijven steunen.

De Amerikaanse sancties zijn vooral gericht tegen de olie-industrie van Iran, maar ook tegen aanverwante sectoren zoals de scheepvaart, de havens en de financiële sector van het land. Verschillende olietransporteurs en transportbedrijven overwegen hun samenwerking met Iran stop te zetten, omdat ze vrezen de toegang tot de Amerikaanse markt te verliezen.

De EU zou overwegen om olie uit Iran rechtstreeks in euro af te rekenen, terwijl er ook geruchten rond gaan over rechtstreekse betalingen vanuit Europese landen naar de Iraanse centrale bank. Daarmee zouden bepaalde sancties omzeild kunnen worden. In afwachting op wat komen gaat heeft het land alvast een lading van €300 miljoen aan bankbiljetten opgevraagd.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]