VS dreigt met sancties tegen Nord Stream 2

VS dreigt met sancties tegen Nord Stream 2

De Verenigde Staten werken aan sancties tegen bedrijven die aan de Nord Stream 2 bouwen. Dat zei de Amerikaanse minister van Energie Rick Perry tijdens een bezoek aan Oekraïne, waar hij de inauguratie van de nieuw gekozen president Volodymyr Zelenskiy bijwoonde. Wat de sancties precies inhouden is nog niet bekend.

De Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding door de Oostzee, waarmee Europa nog meer gas uit Rusland kan importeren. De aanleg van deze nieuwe pijpleiding ligt gevoelig, omdat critici menen dat Rusland daarmee een te machtige positie verwerft op de Europese energiemarkt. Niet alleen zou Europa te afhankelijk worden van Russisch gas, ook zou Poetin dan de mogelijkheid hebben om landen tegen elkaar uit te spelen.

Volgens de Amerikaanse minister van Energie zullen de sancties tegen de pijpleiding niet lang meer op zich laten wachten. Hij zei daar het volgende over.

"De oppositie tegen de Nord Stream 2 is nog steeds zeer actief in de Verenigde Staten. Het Senaat zal een wetsvoorstel aannemen en het Huis van Afgevaardigden zal deze ondertekenen. En daarmee komen er sancties op de Nord Stream 2."

Nord Stream 2 mogelijk vertraagd

De aanleg van de pijpleiding loopt nog steeds op schema. De verwachting was dat deze pijpleiding eind dit jaar in gebruik zou worden genomen, maar dat is nu onzeker. Door vertraging in het verkrijgen van de benodigde vergunning van Denemarken zou de opleverdatum uitgesteld kunnen worden tot 2020.

Het bedrijf achter de pijpleiding diende twee jaar geleden al haar plannen in bij de Deense regering, maar wacht nog steeds op groen licht. Het is de vraag waarom die goedkeuring zo lang op zich laat wachten. De regering in Denemarken wil nu dat er een derde route wordt ontwikkeld, waardoor het project vertraging kan oplopen.

De Nord Stream 2 is een project met een prijskaartje van $9,5 miljard, waarvan Gazprom de helft inlegt. De andere helft van de investering wordt opgebracht door vijf Europese energiebedrijven. Dat zijn het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell, het Duitse Uniper en Wintershall, het Franse Engie en het Oostenrijkse OMV.

Lees ook:

Route van de pijpleiding door de Oostzee (Bron: Gazprom)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »