Vraag beleggingsgoud naar hoogste niveau in vijf jaar

Vraag beleggingsgoud naar hoogste niveau in vijf jaar

Een daling van de goudprijs versterkte in het eerste kwartaal de vraag naar beleggingsgoud en sieraden. Wel verkochten beleggers posities in goud-ETF's, want de voorraden van deze fondsen daalden. Centrale banken kochten in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw goud, maar in een lager tempo dan de afgelopen drie jaar. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwe kwartaalrapport over de goudmarkt. In dit artikel vatten we de belangrijkste cijfers uit het rapport voor u samen.

Meer vraag naar munten en baren

Volgens de World Gold Council steeg de vraag naar munten en baren in het eerste kwartaal van dit jaar naar 339,5 ton, een toename van 36% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in China trok de vraag naar fysiek beleggingsgoud aan, mede dankzij een daling van de goudprijs. Ook gaf angst voor inflatie een stimulans aan de markt voor munten en baren. Niet alleen in Azië, maar ook in Europa en de Verenigde Staten.

In Turkije was het edelmetaal zelfs niet aan te slepen. Daar steeg de vraag in het eerste kwartaal naar 44,3 ton, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 23,3 ton in dezelfde periode van vorig jaar. Door de hoge inflatie van de lira zoeken veel Turken hun toevlucht in edelmetalen, vreemde valuta en cryptomunten.

Vraag naar munten en baren steeg naar hoogste niveau sinds eind 2016 (Bron: World Gold Council)

Minder belangstelling voor goud-ETF's

Zoals gezegd nam de belangstelling voor goud-ETF's in het eerste kwartaal juist af. Deze beleggingsproducten verkochten in het eerste kwartaal 177,9 ton goud, terwijl ze een jaar eerder nog 299,1 ton aan hun voorraden toevoegden. Deze beleggingsproducten zijn laagdrempelig en trekken over het algemeen andere beleggers aan, die sterker reageren op prijsfluctuaties.

Bij een koersstijging zien we vaak een flinke instroom in goud-ETF's, maar bij een prijsdaling verkopen beleggers hun posities doorgaans ook weer snel. De uitstroom van goud uit ETF's was in het eerste kwartaal het grootst sinds het vierde kwartaal van 2016, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Grootste uitstroom uit goud-ETF's sinds eind 2016 (Bron: World Gold Council)

Markt voor sieraden herstelt

De vraag naar sieraden bereikte vorig jaar het laagste niveau ooit gemeten door de World Gold Council. Door lockdowns moesten juweliers in veel landen hun deuren tijdelijk sluiten. Daarna kwam een vlucht naar goud op gang, waardoor de goudprijs steeg en prijsbewuste kopers in landen als China en India het lieten afweten. In het tweede kwartaal van vorig jaar was de vraag naar sieraden slechts de helft van het normale niveau.

De coronacrisis veroorzaakte vorig jaar ook voor een terugval in het inkomen, vooral in opkomende landen met een minder goed sociaal vangnet. In landen als India en China, waar mensen primair goud kopen als appeltje voor de dorst, zorgde dat voor een grote vraaguitval. Nu de economie weer open gaat en landen hun lockdown maatregelen versoepelen trekt de vraag naar sieraden weer aan. Toch is de markt nog niet helemaal terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Vraag naar sieraden herstelt na historisch slecht jaar (Bron: World Gold Council)

Centrale banken kopen goud

Centrale banken bleven in het eerste kwartaal goud kopen. Netto kwamen de goudaankopen uit op 95 ton, mede dankzij een grote aankoop van 63 ton door de Hongaarse centrale bank. Dit land verdrievoudigde haar goudvoorraad van 31,5 naar 94,5 ton. Ook India (+18,7 ton), Kazachstan (+8 ton) en Oezbekistan (+23,3 ton) voegde edelmetaal aan hun reserves toe.

De centrale bank van Turkije verkocht in het eerste kwartaal het meeste goud, namelijk 31,5 ton. Deze verkoop is opvallend, want de afgelopen jaren was Turkije nog de grootste koper. Mogelijk moest de centrale bank wat verkopen om de waardedaling van de Turkse lira af te remmen. Ook de Filipijnen (-24,9 ton) en de Verenigde Arabische Emiraten (-6,7 ton) verkochten in het eerste kwartaal wat goud.

Centrale banken kochten 95 ton goud in eerste kwartaal 2021 (Bron: World Gold Council)

Minder sloopgoud

Het aanbod van goud daalde in het eerste kwartaal ten opzichte van een jaar geleden. De productie van goudmijnen herstelde weliswaar na een dip in het coronajaar (+4%), maar niet genoeg om te compenseren voor een lager aanbod van sloopgoud (-8%). Er kwam in de eerste drie maanden van dit jaar 270,2 ton sloopgoud op de markt, een daling van 4% ten opzichte van de 295 ton vorig jaar.

Aanbod sloopgoud daalt (Bron: World Gold Council)

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »