Vraag naar beleggingsgoud neemt toe in China

Vraag naar beleggingsgoud neemt toe in China

De vraag naar gouden munten en goudbaren was in het derde kwartaal van dit jaar hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar, wat vooral te danken is aan een sterk toegenomen vraag vanuit China. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport dat deze week werd vrijgegeven. Chinese consumenten kochten in het derde kwartaal van dit jaar 64,3 ton aan beleggingsgoud, een toename van 57% ten opzichte van een jaar geleden en het op één na beste kwartaal ooit gemeten.

Wereldwijd kochten beleggers in het derde kwartaal van dit jaar 222,3 ton aan beleggingsgoud. Ook dat was aanzienlijk meer dan in dezelfde periode van vorig jaar, maar daar moet ook bij gezegd worden dat er in die periode vrij weinig goud verkocht werd. In vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen drie, vijf en tien jaar was de wereldwijde vraag het afgelopen kwartaal in feite lager dan gemiddeld.

Chinezen blijven goud kopen

Wat verklaart dan de sterk toegenomen vraag naar goud in China? Volgens de World Gold Council zijn daar twee verklaringen voor aan te vinden. De eerste reden is dat Chinese beleggers vrezen voor een waardedaling van de Chinese yuan en een oplopende inflatie en om die reden hun toevlucht zoeken in goudbaren en gouden munten.

De andere verklaring is dat beleggers in China weinig andere mogelijkheden hebben om in te beleggen, omdat de toegang tot de internationale financiële markten beperkt is en investeringen in vastgoed door de regering ontmoedigd worden.

Europa profiteert van lagere goudprijs

Ook in Europa werd het in het derde kwartaal weer wat drukker in de goudhandel. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar zat in een opwaartse trend, met als gevolg dat de goudprijs in euro's in juli naar het laagste niveau in anderhalf jaar tijd zakte. Gecombineerd met oplopende geopolitieke spanningen in de wereld zorgde dat voor meer vraag naar beleggingsgoud.

Volgens cijfers van de World Gold Council ging er in Europa gedurende het derde kwartaal in totaal 45,5 ton goud over de toonbank, een stijging van 36% ten opzichte van een jaar geleden. De Europese vraag werd gedempt door het Verenigd Koninkrijk, waar de vraag naar het edelmetaal in het derde kwartaal relatief zwak was.

Vraag naar goud in Duitsland onder 5-jaars gemiddelde (Bron: World Gold Council)

Centrale banken

Ook centrale banken waren in het derde kwartaal actief op de goudmarkt. Netto voegden zij in de periode van juli tot en met september 111 ton goud aan hun reserves toe, waarbij het grootste deel voor rekening kwam van Rusland, Kazachstan en Turkije. Deze drie landen waren het afgelopen kwartaal goed voor meer dan 80% van alle goudaankopen door centrale banken.

Sinds het begin van dit jaar heeft de centrale bank van Rusland al 164 ton goud aan haar reserves toegevoegd, ongeveer 35 ton meer dan in de eerste negen maanden van vorig jaar. Ook Kazachstan blijft de laatste jaren consequent edelmetaal aan haar reserves toevoegen. In vijf jaar tijd wist dit land 185,3 ton bij te kopen. De centrale bank van Turkije heeft sinds april dit jaar al meer dan 50 ton goud gekocht.

Centrale banken van Rusland, Kazachstan en Turkije kopen het meeste goud (Bron: World Gold Council)

De cijfers van de World Gold Council bevestigen dat de vraag naar het edelmetaal nog steeds substantieel is, maar dat de vraag nog niet zo hoog is als tijdens de pieken van 2011 en 2013.

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder bij Argentor

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »