Oud-premier Qatar over ‘regime change’ Syrië

De oorlog in Syrië was een gecoördineerd plan van verschillende landen om de regering van Assad omver te werpen. Dat suggereerde de oud-premier van Qatar, Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, vorige week in een interview. Hij vertelt hoe zijn regering vanaf het begin van de oorlog samenwerkte met de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Turkije om wapens in handen van de ‘gematigde rebellen’ te krijgen die tegen de regering van Assad vochten.

Toen duidelijk werd dat de ‘gematigde rebellen’ niet in staat bleken het regeringsleger van Assad te verslaan werd de strategie opeens veranderd. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië besloten zich terug te trekken, een koerswijziging waar Qatar volgens Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani niet van op de hoogte werd gebracht. Vervolgens werd de oliestaat beschuldigd van het financieren van terrorisme, terwijl ook andere landen zich daar tijdens de schuldig aan hadden gemaakt. Hieronder een fragment uit het interview.

Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani: “Toen de gebeurtenissen begonnen in Syrië ging ik naar Saoedi-Arabië en had ik een ontmoeting met Koning Abdullah. Ik sprak over de situatie in Syrië, toen de koning van Saoedi-Arabië zei dat hij achter ons stond. De Saoedische koning zei: Jij gaat verder met dit plan en wij zullen dit met jou coördineren, maar jij neemt de leiding. Ik zal niet in detail treden, maar we hebben de volledige documentatie.

Alles wat naar Syrië gestuurd werd ging via Turkije en gebeurde in afstemming met het Amerikaanse leger. De distributie gebeurde door Amerikaanse, Turkse, Qatarese en Saoedische troepen. Ze waren er allemaal, de militairen waren daar.

[…]

We vochten voor de prooi en ondertussen wist de prooi te ontsnappen. Nu mag Assad blijven en vertellen jullie ons dat hij mag blijven. Daar hebben wij geen probleem mee, we hebben geen wraakgevoelens tegenover Assad. Hij was onze vriend. Maar als jullie (Saoedi-Arabië) met ons in hetzelfde kamp zaten en hadden verteld dat jullie van kamp waren gewisseld, dan hadden wij dat ook gedaan.”

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Lees ook:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.