Vogelgrieppandemie: gevaar voor mens en dier groter dan ooit

Onlangs, op 28 april, is in het Gelderse Lunteren bij een kippenbedrijf het zoveelste geval van vogelgriep vastgesteld. Het is de grootste uitbraak ooit van een vogelgriep en ook van een hoogpathogene variant die zich zeer snel verspreidt. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling omdat het kippenvirus niet alleen in Nederland voorkomt, maar ook in Europa en in de Verenigde Staten. Bovendien zorgwekkend omdat het niet alleen een bedreiging vormt voor mens en dier maar ook voor de voerprijzen van de producenten en de voedselprijzen voor de consumenten, onder andere kippenvlees en eieren. Deze staan al sterk onder druk door de logistieke problemen door de lockdowns rondom Covid-19 die nog steeds voortduren in China en door de oorlog in Oekraïne. Wat een drama de vogelgriep is voor de betreffende boeren, kan ook een drama worden voor de burgers.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Eric Mecking

drs. Eric Mecking is historicus, schrijver, spreker, financieel-economisch analist en adviseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in cyclisch denken en beursanalyses. Zijn unieke cyclische beleggingssysteem - Trend Tracker - gebruikt hij om te handelen op de financiële markten en om de belangrijkste beursontwikkelingen bij te houden voor Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]