Video: Wat is de impact van de Chinese Zijderoute?

De Zijderoute is niet alleen een project om Azië en Europa meer met elkaar te verbinden, maar ook een strategie van China om haar machtspositie op het Euraziatische continent te versterken. De vele infrastructurele projecten worden namelijk met geleend geld gefinancierd en worden overwegend door Chinese bouwbedrijven aangelegd.

De verwachting is dat de verschillende projecten, uiteenlopend van spoorlijnen en snelwegen tot havens en pijpleidingen, zich op termijn terug zullen betalen, maar die garantie hebben de deelnemende landen niet. Zoals we eerder al schreven maken landen zich met de Chinese investeringen ook erg afhankelijk van de wens van president Xi Jinping. Komt een land haar financiële verplichtingen niet na, dan zorgt China ervoor dat ze meer zeggenschap en controle krijgt over de aangelegde infrastructuur.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]