Hoe gaat het nu verder met de silversqueeze?

Hoe gaat het nu verder met de silversqueeze?

Ruim een maand na de silversqueeze lijkt de markt langzaam weer terug te keren naar normaal. De levertijden voor sommige zilveren munten zijn nog steeds langer dan normaal, maar lopen niet verder op. Beleggingsmunten zijn bij de meeste leveranciers weer in grote aantallen te bestellen, evenals de grote zilverbaren in combinatie met opslag. Maar hoe gaat het nu verder met de zilvermarkt? En wat zijn de verwachtingen voor de zilverprijs? Kitco sprak met analist Jeffrey Christian van de CPM Group over de laatste ontwikkelingen in de markt.

Zorgde de zilversqueeze voor een hogere zilverprijs?

Volgens Jeff Christian is er nooit een tekort geweest aan fysiek zilver, maar wel aan munten en kleinere zilverbaren voor de particuliere markt. De premies en levertijden op deze producten liepen op door tijdelijke tekorten van deze beleggingsproducten. Dat heeft volgens de analist van CPM Group ook te maken met de coronamaatregelen, waardoor munthuizen niet op volle capaciteit kunnen werken. Daardoor konden zij in februari niet direct voldoen aan de vraag naar munten. De prijsstijging eind januari had volgens Christian te maken met handelaren die hun termijncontracten van maart naar mei moesten doorrollen.

Zorgt de run op aandelen SLV voor een hogere zilverprijs?

Volgens Christian is er geen directe relatie tussen de enorme vraag naar zilver-ETF's als SLV en de stijging van de zilverprijs. Er ligt momenteel een recordhoeveelheid zilver in Londen en New York. In Londen, waar de meeste ETF's hun zilvervoorraden aanhouden, ligt bijvoorbeeld 1,1 miljard troy ounce aan zilver. Ongeveer 450 miljoen troy ounce daarvan is nog niet toegewezen, wat wil zeggen dat dit makkelijk toegewezen kan worden aan een ETF. Maar ook het zilver dat al wel is toegewezen kan beschikbaar worden gesteld aan zilverfondsen zoals het SLV. Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarin de prijs stijgt en handelaren een deel van hun zilver verkopen om winst te nemen.

Het SLV kan afhankelijk van de marktomstandigheden aandelen aan het fonds toevoegen of juist uit omloop halen. Op dagbasis is dat zelden meer dan 2 miljoen troy ounce aan zilver. Door de zilversqueeze moest er opeens een piek van 95 miljoen troy ounce zilver aan het fonds worden toegevoegd. Niet veel later stapten veel beleggers weer uit de markt en werd er weer 45 tot 50 miljoen troy ounce uit het fonds gehaald. Dat zijn gigantische volumes, als je bedenkt dat het fonds normaal gesproken een verandering van een paar honderdduizend troy ounce trot maximaal een paar miljoen troy ounce moet verwerken. Volgens Christian was al die tijd wel genoeg fysiek zilver aanwezig, maar het fonds had niet genoeg capaciteit om dit allemaal in één keer te verwerken.

Kan de termijnmarkt voor zilver haar verplichtingen wel nakomen?

Veel mensen begrijpen volgens Christian niet hoe de grondstoffenmarkt precies werkt. De verhalen dat er niet genoeg zilver is bestonden halverwege de jaren tachtig ook al. Ook gaan er al langer verhalen rond dat de termijnmarkt op een gegeven moment in gebreke zal blijven. Veel handelaren die goud en zilver verkopen beweren dat de zilverprijs kan exploderen, omdat er niet genoeg fysiek zilver zou zijn. Ook zouden banken gigantische shortposities aanhouden om de zilverprijs omlaag te drukken.

Deze verhalen zijn gebaseerd op de verhouding tussen het aantal openstaande contracten en de zilvervoorraden. Daaruit trekken ze de conclusie dat er niet genoeg zilver is om aan de vraag te voldoen. Als iedereen met een termijncontract fysieke uitlevering wil, dan zou er niet genoeg edelmetaal beschikbaar zijn. Dit zal in de praktijk echter nooit gebeuren. Ten eerste omdat handelaren altijd de mogelijkheid hebben om een termijncontract met cash af te handelen. Ten tweede is het belangrijk om te weten dat handelaren meer dan 99% van alle contracten niet fysiek laten uitleveren, maar doorrollen naar een nieuw termijncontract.

De totale zilvervoorraden in de Comex zijn volgens Christian al tenminste sinds de jaren tachtig niet meer zo hoog geweest in verhouding tot de fysieke uitleveringen. En zelfs een fysieke uitlevering van een contract hoeft niet te betekenen dat er zilver uit de kluis van de Comex gaat. In eerste instantie krijgt de koper van het zilver een zogeheten warehouse receipt. Dat geeft de koper de mogelijkheid om het geld te verzamelen dat nodig is om het zilver te kopen. Handelaren kunnen dit bewijs ook meteen weer aanbieden in een nieuw contract, zonder het zilver te kopen.

Hebben banken last van de silversqueeze?

Veel beleggers denken dat banken als JP Morgan in de problemen komen als de zilverprijs stijgt, omdat ze een grote shortpositie hebben op de termijnmarkt. Deze banken hebben namelijk grote shortposities om het prijsrisico van hun voorraad fysiek edelmetaal af te dekken. En dat zijn voorraden die zij uitlenen aan producenten, smelterijen, munthuizen en dergelijke. Jeff Christian merkt op dat het verdienmodel van banken niet bestaat uit speculatie op een stijging of daling van de zilverprijs, maar om de kosten die ze in rekening te brengen voor hun dienstverlening.

In de markt van edelmetaal vervullen deze bullion banks een functie door fysiek edelmetaal uit te lenen aan bedrijven die dat als werkkapitaal gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan munthuizen die beleggingsmunten slaan en juweliers die sieraden maken. Zij hebben veel voorraad nodig, maar verdienen dat pas later weer terug. Voor deze partijen is het makkelijker om edelmetaal te lenen van bullion banks. Als de zilverprijs door de silversqueeze stijgt van $25 naar $30 per troy ounce, dan ontvangt de bank een vast percentage over een hoger bedrag. Dat betekent dat de inkomsten van de bank juist toenemen bij een hogere zilverprijs.

Zijn er vergelijkingen tussen de Hunt Brothers en de zilversqueeze?

Volgens Christian waren de Hunt Brothers niet uit op een shorts queeze in de zilvermarkt. Er was in de jaren zeventig een structureel tekort aan nieuw aanbod van zilver ten opzichte van de industriële vraag. Zilver werd toen op veel grotere schaal gebruikt in fotografie en voor juwelen. De gebroeders Hunt zagen dat en wilden profiteren van een verwachte stijging van de zilverprijs. Toen ze een positie in zilver hadden genomen probeerden ze anderen ervan te overtuigen ook zilver te kopen. Ze wilden dat andere meeprofiteerden van deze kans in de markt. Dat is volgens Christian heel wat anders dan wat kleine beleggers proberen te doen met de zilversqueeze.

Wat verwacht de CPM Group van de zilverprijs?

De CPM Group is de laatste jaren al vrij positief over zilver. Het aanbod is vrij constant als bijproduct bij de winning van lood, zink en goud. Dat terwijl de vraag naar zilver voor zonnepanelen en elektronica zal toenemen. De vraag naar beleggingszilver was de afgelopen jaren te gering om de zilverprijs te laten stijgen. Door de grootschalige fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen wereldwijd is de vraag naar edelmetalen als goud en zilver inmiddels flink toegenomen.

Volgens Christian steeg de vraag naar munten en baren van 35 miljoen troy ounce in 2019 naar meer dan 100 miljoen troy ounce in 2020. Dat heeft de prijs flink opgedreven. De CPM Group verwacht dat de fundamentals voor goud en zilver ook dit jaar gunstig blijven, aangezien er ook dit jaar nog stimuleringsmaatregelen nodig zijn. Op lange termijn zorgt dat voor een hogere zilverprijs, zo verwacht Christian. Door de zilversqueeze heeft een veel grotere groep van beleggers kennis gemaakt met zilver.

Volgens Christian is het edelmetaal tegen de huidige koers interessant, op voorwaarde dat je als belegger bereid bent het voor een lange termijn van drie, vijf of misschien wel zeven jaar aan te houden. Beleggers moeten zich volgens de analist van CPM Group niet laten misleiden door extreme koersdoelen van $100 of $300 per troy ounce zilver. Dat staat namelijk niet in verhouding tot de gemiddelde productiekosten van mijnen om zilver uit de grond halen. Ook zal er bij een grote prijsstijging veel sloopzilver op de markt komen, waardoor de prijs niet langdurig op een hoog niveau zal blijven.

Lees ook:


Jeff Christian (CPM Group) over de zilvermarkt

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »