Vermogende particulieren vluchten in cash

Vermogende particulieren vluchten in cash

Vermogende particulieren verwachten volgend jaar een recessie en houden daarom meer geld achter de hand. Dat schrijft de Zwitserse bank UBS in haar jaarlijkse rapport over het vermogen van de superrijken. De bank interviewde 360 family offices, vermogensbeheerders die het kapitaal van één of een klein aantal rijke families beheren.

Uit deze peiling blijkt dat 55% voor volgend jaar rekening houdt met een recessie en dat 45% daarom maatregelen neemt om risico's te verminderen. De meeste family offices doen dat door een groter gedeelte van het beheerde vermogen liquide te maken. Dat betekent dus dat ze meer vermogen aanhouden in de vorm van banktegoeden en kortlopende staatsleningen.

Minder rendement

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat de family offices steeds meer moeite hebben om rendement te maken. Het afgelopen jaar behaalden ze wereldwijd gemiddeld 5,4% rendement, waarbij met name de resultaten uit aandelen tegenvielen. Vastgoed bleek een betere belegging met een gemiddeld rendement van 9,4%.

Staatsobligaties en spaartegoeden zijn door de negatieve rente minder interessant geworden. Toch wint deze vorm van vermogen de laatste maanden aan populariteit, omdat het minder gevoelig is voor een crisis dan vastgoed en aandelen. Uit het onderzoek van UBS blijkt ook dat de superrijken het afgelopen jaar vooral aandelen en obligaties van ontwikkelde markten verkochten en hun winsten investeerden in private equity fondsen, vastgoed en cash.

Meer vermogen in cash

Volgens de laatste cijfers houden family offices gemiddeld 23,9% van het vermogen aan in obligaties en cash. Aandelen zijn goed voor 32,4%, terwijl bijna 19% van het vermogen in private equity zit. Dat zijn bijvoorbeeld deelnemingen in bedrijven. Ook hebben de superrijken gemiddeld ongeveer 17% van hun vermogen in vastgoed belegd. Opvallend zijn de kleine percentages van het vermogen die belegd zijn in grond (1,4%), grondstoffen (1%) en edelmetalen (0,8%).

Hoe beheren de superrijken hun vermogen? (Bron: The Global Family Office Report, UBS)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »