Verliest Fed controle over lange en korte rente?

We zien dit jaar de lange rente overal flink oplopen. De inflatieverwachtingen nemen toe en de markt test of centrale banken daadwerkelijk gaan ingrijpen als de rente verder oploopt. Ondertussen stijgt de olieprijs en gaat ook de koperprijs hard omhoog. In combinatie met de stimuleringspakketten van overheden om de economie te ondersteunen, wordt nu flink gespeculeerd op oplopende inflatie.

Wat echter onderbelicht blijft, is dat tegelijkertijd de korte rente flink is gedaald en komende maanden mogelijk zelfs negatief wordt. In de repomarkt is daar al sprake van bij de 10-jaars Treasury. Er wordt flink gegokt op hogere rentes. De rente om een 10-jaars staatslening ‘overnight’ te lenen dook zelfs onder de -4%! De Amerikaanse centrale bank (Fed) wordt dus zowel op de lange als op de korte rente flink getest.

Gaat de centrale bank ingrijpen om de lange rente omlaag te krijgen? En wat gaat de Fed doen om de korte rente weer onder controle te krijgen? In dit artikel zetten we alles op een rij.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]