Verkoop beleggingsgoud steeg in 2020 met 40%

Verkoop beleggingsgoud steeg in 2020 met 40%

De wereldwijde vraag naar beleggingsgoud steeg vorig jaar met 40% naar een record van 1.773 ton. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste rapport over de goudmarkt. Deze stijging komt bijna volledig voor rekening van goud-ETF's, beleggingsproducten die fysiek goud als onderpand aanhouden. Deze fondsen voegden het afgelopen jaar 877,1 ton goud aan hun reserves toe, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2019. Door de tegenvallende vraag naar gouden sieraden en een daling van de goudaankopen door centrale banken viel de totale vraag naar het edelmetaal echter lager uit.

Gouden munten en baren

De wereldwijde vraag naar munten en baren steeg vorig jaar met slechts 3% naar 896,1 ton. De stijging is beperkt omdat er ook veel goudbaren op de markt kwamen, met name in landen als China en India. In die landen verkocht men juist goud om weggevallen inkomsten aan te vullen. Het waren vooral Westerse economieën waar de vraag naar het edelmetaal sterk toenam, gedreven door onrust op de financiële markten en de extreem lage rente.

Zo steeg de vraag naar gouden munten vorig jaar naar een record van 297,6 ton. Dat is 10% meer dan het oude record van 271 ton in 2013, terwijl de goudprijs vorig jaar ook hoger lag. Beleggingsmunten zijn vooral populair in Westerse landen, terwijl men in Aziatische landen vaker sieraden en baren koopt. Dat verklaart waarom de vraag naar goudbaren vorig jaar met 9% daalde tot 529,5 ton.

Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte (Bron: World Gold Council)

Meer vraag naar beleggingsgoud in Westerse landen wordt tenietgedaan door vraaguitval in Azië (Bron: World Gold Council)

Centrale banken

Centrale banken kochten vorig jaar veel minder goud dan afgelopen jaren. In het derde kwartaal waren ze voor het eerst in tien jaar zelfs netto verkopers van het edelmetaal. Dat komt vooral door de afwezigheid van grote afnemers als China en Rusland, landen die de laatste jaren nog het meeste edelmetaal aan hun reserves toevoegden. Turkije kocht nog wel op grote schaal bij, maar moest door economische problemen af en toe ook weer wat verkopen. De centrale banken van sommige opkomende economieën moesten door de coronacrisis juist goud verkopen.

De trend dat centrale banken hun goudvoorraden uitbreiden is na tien jaar nog steeds intact, maar heeft wel aan kracht verloren. Daarvoor zijn verschillende verklaringen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan krapte in de fysieke goudmarkt, de gestegen goudprijs en economische tegenwind als gevolg van de coronacrisis. Door dat laatste moesten met name opkomende economieën hun reserves aanspreken.

Goudaankopen centrale banken meer dan gehalveerd (Bron: World Gold Council)

Vooral Turkije breidde haar goudvoorraad uit (Bron: World Gold Council)

Minder vraag naar sieraden

De markt voor gouden sieraden wordt gedomineerd door China en India. Deze twee landen zijn samen goed voor bijna de helft van de wereldwijde vraag. De coronacrisis kwam daar hard aan, want de wereldwijde vraag naar sieraden daalde naar het laagste niveau ooit gemeten door de World Gold Council. Door de slechte economische vooruitzichten kochten Chinezen en Indiërs veel minder sieraden dan normaal. Daar kwam nog eens bij dat veel juweliers door de lockdown maatregelen hun deuren enige tijd moesten sluiten. Dit heeft wereldwijd een negatieve impact gehad op de markt, omdat veel mensen hun sieraden liever in de winkel kopen dan online. Ook in Westerse landen zorgde de verplichte sluiting van juweliers voor vraaguitval.

Minder vraag naar sieraden door coronacrisis (Bron: World Gold Council)

Vooral in China en India droogde de markt voor sieraden op (Bron: World Gold Council)

Minder aanbod

Ondanks de stijging van de goudprijs kwam er vorig jaar minder edelmetaal op de markt. Veel goudmijnen hadden last van de coronamaatregelen, waardoor ze tijdelijk hun productie moesten stilleggen. Daardoor daalde de wereldwijde productie van goudmijnen met 4% naar 3.401 ton. Ook opvallend is dat er vorig jaar, ondanks de aanzienlijk hogere goudprijs, nauwelijks meer sloopgoud op de markt kwam dan in 2019. Het zogeheten secundaire aanbod steeg met slechts 1% naar 1.297,4 ton. Dat kan betekenen dat mensen minder bereid zijn om hun goud te verkopen of dat veel sloopgoud al is ingeleverd.

De goudprijs steeg vorig jaar met 24,6%, de grootste koerswinst in tien jaar tijd. In de zomer steeg de koers zelfs naar een all-time high van $2.067 per troy ounce. Lage rente, economische onzekerheid en steunprogramma's van centrale banken en overheden hebben een vlucht naar goud ontketend. De verwachting is dat deze trends ook in 2021 een stimulans zullen geven aan de goudprijs.

Productie goudmijnen onder druk door coronamaatregelen (Bron: World Gold Council)

Ondanks hogere goudprijs is er nauwelijks meer sloopgoud aangeboden (Bron: World Gold Council)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »