Verenigde Staten sturen meer troepen naar Midden-Oosten?

Verenigde Staten sturen meer troepen naar Midden-Oosten?

De Amerikaanse regering zou van plan zijn 120.000 troepen naar het Midden-Oosten te sturen. Dat schrijft de New York Times op basis van anonieme bronnen binnen de regering. De zending van nog meer militairen naar deze regio past binnen de strategie van John Bolton, de veiligheidsadviseur van president Trump. Hij ziet Iran als een bedreiging voor de stabiliteit in de regio.

Vorige week gaf Bolton al opdracht om oorlogsschepen en strategische bommenwerpers naar het gebied te sturen. Nu zouden de Verenigde Staten van plan zijn om ook hun presentie op land te vergroten. Als het inderdaad om 120.000 manschappen gaat, dan heeft deze operatie een vergelijkbare omvang met de voorbereiding van de Irak-oorlog in 2003.

Spanning Verenigde Staten en Iran lopen op

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn de laatste tijd verder opgelopen. Het begon allemaal met het besluit van de Amerikaanse president Trump om zich terug te trekken uit de internationale deal met Iran, het zogeheten JCPOA. Daarna volgden sancties tegen de export van olie uit Iran, met als doel de geldstroom stil te leggen.

De situatie escaleerde toen de Verenigde Staten aankondigden dat ze niet langer uitzonderingen zullen toestaan voor de eerder opgelegde sancties. Daarmee wordt het voor Iran veel lastiger om olie te exporteren. In reactie daarop dreigde Iran haar nucleaire programma weer op te starten, dat een paar jaar geleden met de internationale deal werd stilgelegd. Ook wil het land haar olie-export juist verhogen.

Een incident in de Straat van Hormuz zorgde eerder deze week voor verdere escalatie. Verschillende olietankers werden aangevallen en Iran werd daarvoor als schuldige aangewezen. We hebben daar echter nog geen bewijsmateriaal van gezien. Ook heeft Iran gezegd niet verantwoordelijk te zijn voor deze incidenten.

Politieke en militaire ontwikkelingen

We zien een aantal interessante ontwikkelingen ten aanzien van de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Zo zegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vorige week een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel af om direct door te kunnen reizen naar Irak.

Deze week bracht Pompeo een bezoek aan de Russische president Poetin om te praten over de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland. Ook sprak hij uitgebreid met Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken. Waarschijnlijk is daar ook gesproken over de situatie omtrent Iran.

Ook op militair gebied zien we interessante ontwikkelingen. Zo besloot de Spaanse marine haar schip terug te trekken uit een Amerikaanse missie in de Perzische Golf. Het zou gaan om een 'technische kwestie' en niet om een 'politieke kwestie', zo benadrukte de Spaanse minister van Defensie. Dit kan ook worden uitgelegd als een signaal dat Spanje niet wenst deel te nemen aan een missie tegen Iran.

Ondertussen hebben Nederland en Duitsland besloten hun militaire missies in Irak stil te leggen. Beide landen spreken van een 'verhoogd veiligheidsrisico' in de regio. Eerder vandaag gaf de Amerikaanse ambassade in Irak het advies aan Amerikanen om het land zo spoedig mogelijk te verlaten.

https://twitter.com/CavasShips/status/1128302785127174145

https://twitter.com/USEmbBaghdad/status/1128576814790606849

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »