Verenigde Staten investeren $113 miljoen in infrastructuur Azië

De Amerikaanse regering is van plan voor $113 miljoen te investeren in de ontwikkeling van infrastructuur in Zuidoost-Azië, zo meldt de South China Morning Post. Deze nieuwe plannen werden eind vorige maand tijdens het Indo-Pacific Business Forum in Washington onthuld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

Met deze nieuwe investeringen wil de regering in Washington haar positie in de Zuidoost-Aziatische regio versterken, een gebied waar China hard aan de weg timmert met haar ‘Belt and Road Initiative’. Naast het budget van $113 miljoen dat wordt vrijgemaakt voor rechtstreekse investeringen in de infrastructuur wil de VS ook meer leningen verstrekken aan private bedrijven in de regio.

Nieuwe investeringen

Met dit investeringsprogramma geeft de Amerikaanse regering invulling aan de wens van president Trump om de economische banden met deze regio aan te halen. Mike Pompeo legde de investeringsplannen als volgt uit:

“We willen dat alle landen in staat zijn hun soevereiniteit te beschermen tegen dwang die wordt opgelegd door andere landen. We zoeken een vreedzame oplossing voor de territoriale en maritieme conflicten.

Waar de Verenigde Staten gaan streven we naar partnerschap, geen dominantie. We geloven in een strategisch partnerschap, niet in strategische afhankelijkheid. De Amerikaanse mensen en de hele wereld hebben belang bij vrede en welvaart in Zuidoost-Azië en daarom moet dit vrij en open zijn.”

De bedragen die de Amerikaanse regering wil investering in de regio zijn veel kleiner dan die van China, maar daarmee niet minder belangrijk. Amerikaanse investeringen in bijvoorbeeld de energie-infrastructuur kunnen ervoor zorgen dat Trump meer vloeibaar aardgas kan exporteren naar deze regio. Ook laat Washington met dit gebaar zien dat ze nog steeds in de regio wil investeren, nadat Trump zich eerder nog terugtrok uit het Trans-Pacific Partnership (TPP) vrijhandelsverdrag.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]