Verenigde Staten geeft acht landen vrijstelling voor olie uit Iran

De Amerikaanse regering heeft acht landen een voorlopige vrijstelling gegeven om olie uit Iran te importeren. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vrijdag bekend. Welke landen dat precies zijn werd niet duidelijk gemaakt, maar verschillende media berichten dat naast India ook Irak, Turkije, Zuid-Korea, Japan en mogelijk ook China op het lijstje zouden staan.

Vanaf volgende week wordt de tweede ronde van Amerikaanse sancties tegen Iran in werking gesteld. Deze sancties zijn gericht tegen de bankensector en de olie-industrie en hebben als doel het land economisch onder druk te zetten. Pompeo herhaalde deze week dat de sancties erop gericht zijn de inkomsten van de regering af te snijden, inkomsten die volgens hem gebruikt worden om wereldwijd ‘dood en verderf’ te zaaien.

Landen moeten minder olie uit Iran importeren

De landen die een vrijstelling hebben gekregen en dus olie uit Iran mogen blijven importeren hebben daarvoor wel concessies moeten doen. Volgens Pompeo hebben al deze landen namelijk ingestemd met de voorwaarde dat ze minder olie uit Iran zullen kopen. Een andere voorwaarde die de Amerikaanse regering gesteld heeft is dat de opbrengsten van de olie geparkeerd worden op bankrekeningen buiten Iran, waar het land alleen geld aan kan onttrekken voor ‘humanitaire handel’ of bilaterale handel in niet gesanctioneerde goederen of diensten.

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zal het in Brussel gevestigde bedrijf achter het internationale SWIFT betaalsysteem vanaf volgende week verschillende Iraanse banken afsluiten. Om hoeveel banken het gaat werd niet duidelijk.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]