Venezuela zal meer olie naar Verenigde Staten exporteren

Het grootste oliebedrijf van Venezuela zal op korte termijn meer olie naar de Verenigde Staten exporteren in plaats van naar China. Het Zuid-Amerikaanse land heeft namelijk acuut dollars nodig om leningen af te lossen. Venezuela heeft voor ongeveer $23 miljard geleend van China, leningen die rechtstreeks met levering van olie afgelost worden. Dat is een probleem voor het olieproducerende land, omdat ze eigenlijk dollars nodig heeft om andere schulden af te kunnen lossen.

Om het gebrek aan geld op te lossen zal Venezuela op korte termijn meer olie naar de Verenigde Staten en naar India exporteren, waarvoor ze direct wordt uitbetaald in dollars. Eind deze maand moet het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA een bedrag van $500 miljoen terugbetalen aan het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips. Lukt dat niet, dan zal een deel van haar bezittingen in beslag worden genomen.

Venezuela in financiële nood

De Venezolaanse president Maduro bracht begin september een bezoek aan China om een nieuwe lening te vragen. Die lening is nog steeds niet toegezegd, omdat China als voorwaarde stelt dat het geld gebruikt wordt voor investeringen in de olie-industrie. Die belofte kan de regering van Venezuela moeilijk nakomen, omdat ze het geld eigenlijk nodig heeft om openstaande schulden af te lossen.

Uit onderzoek van Argus Media blijkt dat twee derde van de 730.000 vaten olie per dag die Venezuela in september exporteerde dienden als aflossing voor leningen. Slechts 100.000 vaten konden rechtstreeks voor dollars op de internationale oliemarkt worden aangeboden. Dat is blijkbaar onvoldoende om alle schuldeisers te kunnen betalen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.