Venezuela zal meer olie naar Verenigde Staten exporteren

Het grootste oliebedrijf van Venezuela zal op korte termijn meer olie naar de Verenigde Staten exporteren in plaats van naar China. Het Zuid-Amerikaanse land heeft namelijk acuut dollars nodig om leningen af te lossen. Venezuela heeft voor ongeveer $23 miljard geleend van China, leningen die rechtstreeks met levering van olie afgelost worden. Dat is een probleem voor het olieproducerende land, omdat ze eigenlijk dollars nodig heeft om andere schulden af te kunnen lossen.

Om het gebrek aan geld op te lossen zal Venezuela op korte termijn meer olie naar de Verenigde Staten en naar India exporteren, waarvoor ze direct wordt uitbetaald in dollars. Eind deze maand moet het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA een bedrag van $500 miljoen terugbetalen aan het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips. Lukt dat niet, dan zal een deel van haar bezittingen in beslag worden genomen.

Venezuela in financiële nood

De Venezolaanse president Maduro bracht begin september een bezoek aan China om een nieuwe lening te vragen. Die lening is nog steeds niet toegezegd, omdat China als voorwaarde stelt dat het geld gebruikt wordt voor investeringen in de olie-industrie. Die belofte kan de regering van Venezuela moeilijk nakomen, omdat ze het geld eigenlijk nodig heeft om openstaande schulden af te lossen.

Uit onderzoek van Argus Media blijkt dat twee derde van de 730.000 vaten olie per dag die Venezuela in september exporteerde dienden als aflossing voor leningen. Slechts 100.000 vaten konden rechtstreeks voor dollars op de internationale oliemarkt worden aangeboden. Dat is blijkbaar onvoldoende om alle schuldeisers te kunnen betalen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]