Venezuela verkoopt goud aan Iran

Venezuela verkoopt goud aan Iran

Venezuela heeft de afgelopen maand opnieuw goud verkocht om de economie te ondersteunen. Volgens Bloomberg verkocht de centrale bank ongeveer 9 ton goud aan Iran, goed voor een marktwaarde van ongeveer $500 miljoen. In ruil voor het goud leverde Iran onderdelen waarmee Venezuela olieraffinaderijen kan repareren. Ook stuurde Iran technisch personeel om onderdelen te installeren en de productie van raffinaderijen op te schalen.

De twee landen, die beide zijn getroffen door Amerikaanse sancties, proberen elkaar te helpen in deze moeilijke tijden. Goud blijkt daarvoor een uiterst effectief ruilmiddel te zijn. Door de economische crisis heeft Venezuela de afgelopen jaren al veel goud moeten verkopen. Dat blijkt geen gemakkelijke opgave, aangezien de Verenigde Staten sancties hebben opgelegd aan transacties van dollars en goud. Toch zijn er nog genoeg landen die het goud van Venezuela wel accepteerden, zoals Rusland, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Iran is bereid goud te accepteren in ruil voor goederen.

Amerikaanse sancties

Venezuela worstelt met een diepe economische crisis als gevolg van slecht economisch beleid en een scherpe daling van de olieprijs. De laatste jaren is de binnenlandse valuta compleet waardeloos geworden, waardoor het land steeds meer euro's en dollars gebruikt in het betalingsverkeer. Door het wegvallen van inkomsten uit olie teert het land in op haar reserves. Naast goud heeft Venezuela ook haar valutareserves moeten aanspreken. Volgens Bloomberg heeft het land nog maar $6,3 miljard aan reserves in sterke valuta, waardoor het land maar weinig goederen kan importeren.

Om zoveel mogelijk reserves te sparen wil Venezuela de productie van olieraffinaderijen herstellen, zodat het land zelf voldoende brandstoffen kan produceren. Daarvoor heeft de regering van Maduro de expertise ingeschakeld van bondgenoot Iran. Beide landen gaan gebukt onder Amerikaanse sancties en zoeken daarom steun bij elkaar. Voor Iran levert deze deal inkomsten op, terwijl Venezuela minder afhankelijk wordt van geïmporteerde brandstoffen.

Valutareserves van Venezuela (Bron: Bloomberg)

Venezuela heeft al veel goud verkocht

Goud als betaalmiddel

De Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air voerde vorige week al een aantal vluchten om onderdelen naar Venezuela te brengen en goud op te halen. Het edelmetaal blijkt een waardevolle reserve, omdat het niet onderhevig is aan economische sancties. In tegenstelling tot valutareserves kunnen centrale banken altijd over hun goudvoorraad beschikken, op voorwaarde dat het in eigen land ligt opgeslagen. Daarom halen steeds meer centrale banken (een deel van) hun goud terug naar eigen land.

Venezuela weet uit eigen ervaring dat het risicovol is om goud in een ander land te bewaren. Eind 2018 probeerde de centrale bank een deel van haar goudvoorraad die in Londen ligt opgeslagen terug te halen, maar dat verzoek werd door de Bank of England geweigerd. Vanwege de Amerikaanse sancties wilde de Bank of England het goud niet vrijgeven. Daarmee zou ze de regering van Maduro helpen en dus tegen de belangen van de Verenigde Staten handelen.

Verenigde Naties

Deze week probeerde Venezuela opnieuw goud bij de Bank of England vrij te maken. Het land wil een deel van haar voorraad verkopen en de opbrengst naar de Verenigde Naties sturen. Het lijkt op een charme-offensief om de sancties te verlichten en alsnog een deel van het geblokkeerde goud vrij te maken. Venezuela heeft nog ongeveer $1,7 miljard aan goud in Londen liggen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »