Van goud naar klatergoud: staatsleningen als ‘veilig’ onderpand
In de serie Geotrendlines University over de oorsprong en evolutie van ons geldsysteem is dit het derde deel. Het eerste deel ā van goud naar Global Finance ā kunt u hier teruglezen. Het tweede deel – Opkomst ongereguleerde geld-en kapitaalmarkt – kunt u hier teruglezen.
In dit derde deel bespreken we hoe goud als anker voor het mondiale financiƫle systeem werd vervangen door staatsleningen, door schuldbewijzen. Staatsschulden werden als risicovrij verklaard en konden daardoor als 100% risicovrij vermogen worden opgenomen in de boeken. Sterker nog: deze staatsschulden konden zelfs worden gebruikt als onderpand om extra krediet te verstrekken. Schuld op schuld. Daardoor groeide de schuld exponentieel.
Dat ging goed tot de kredietcrisis van 2008, die we hebben bezworen door nog meer staatsschulden en op basis daarvan nog meer krediet te creƫren. We hebben dus niets opgelost, we hebben alles uitgesteld. Tot het uiterste. Maar het einde nadert, de grote afrekening is in aantocht.
Dereguleren van financiĆ«le markten in de jaren ā80 en ā90 was de toverformule om een aantal vliegen in ƩƩn klap te slaan. Overheden konden een stabiele vraag naar hun begrotingstekorten tegemoet zien, banken konden beter concurreren met minder gereguleerde financiĆ«le partijen, de wereldhandel zou toenemen, gespaard vermogen kon sneller aangroeien en beter worden belegd. Door toegenomen speelruimte konden financiĆ«le innovaties worden geĆÆntroduceerd. Het was een win-win situatie waar eigenlijk niemand tegen kon zijn.
Weten hoe dit systeem precies werkt kan u helpen. Niet alleen om uw vermogen beter te beschermen, maar ook om succesvoller te beleggen.
Verder lezen?Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.
|
---|