Twitter stopt advertenties Russia Today en Sputnik

Twitter heeft vandaag besloten dat Russia Today en Sputnik per direct geen advertenties meer mogen plaatsen op hun platform. Het bedrijf schrijft in een verklaring dat deze maatregel genomen is naar aanleiding van het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Begin dit jaar publiceerde de Amerikaanse inlichtingendienst een rapport, waarin de Russische nieuwszenders Russia Today en Sputnik verdacht worden van het manipuleren van de publieke opinie. Deze Russische zenders zouden president Trump aan de macht geholpen hebben, door zoveel mogelijk negatieve berichten over Hillary Clinton te verspreiden onder de Amerikaanse bevolking.

Russia Today en Sputnik mogen niet meer adverteren

Twitter zegt in haar verklaring dat het geen gemakkelijk besluit was om advertenties van Russia Today en Sputnik te blokkeren, maar dat het de uitkomst is van onderzoek van zowel Amerikaanse inlichtingendiensten als van de website zelf. De Russische nieuwszenders mogen nog wel gebruik maken van de diensten van de website, mits ze zich conformeren aan de gebruikersvoorwaarden.

Volgens eigen schattingen heeft Twitter sinds 2011 in totaal $1,9 miljoen verdiend aan advertentiecampagnes van Russia Today. Daarvan werd $274.100 verdiend in 2016, het jaar van de presidentsverkiezingen. Jack Dorsey, de oprichter van Twitter, liet weten dat hij al deze advertentie-inkomsten zal doneren aan extern onderzoek naar het gebruik van de sociale netwerksite in verkiezingen.

Russia Today schrijft in een reactie op haar website dat ze vorig jaar nog werd aangemoedigd om reclame te maken rondom de Amerikaanse verkiezingen. Daarnaast schrijft Russia Today in haar reactie dat ze zich altijd aan de richtlijnen gehouden heeft en dat ze ook kritische berichten publiceerden over andere presidentskandidaten.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]