Turkse bedrijven moeten kwart export omzetten naar lira

Turkse bedrijven die goederen exporteren moeten een kwart van hun opbrengst omzetten naar Turkse lira. Met deze nieuwe maatregelen probeert de regering de vlucht uit de Turkse munt af te remmen. De waarde van de lira is in een jaar tijd gehalveerd ten opzichte van de dollar. Daardoor zoeken consumenten en bedrijven alternatieven, zoals vreemde valuta, cryptomunten en edelmetalen.

Het bedrijfsleven in Turkije worstelt met de waardedaling van de munt. Ze moeten hun prijzen continu aanpassen om winst te kunnen maken. Ook stijgen hun inkoopprijzen, vooral voor goederen die ze uit het buitenland moeten importeren. Deze goederen worden direct duurder door het wisselkoerseffect. Een ander probleem is dat sommige bedrijven leningen hebben afgesloten in dollars. Deze leningen worden ook steeds duurder bij een waardedaling van de lira.

Vlucht naar harde valuta

Voor bedrijven is het dus interessant om goederen te exporteren. Op die manier kunnen ze aan harde valuta komen, zoals euro’s en Amerikaanse dollars. De regering probeert daarvan mee te profiteren, door een kwart van de opbrengst op te eisen en bedrijven uit te betalen in lira. Die valuta worden toegevoegd aan de valutareserves van de centrale bank. De inflatie van de Turkse lira kwam in december uit 36% op jaarbasis, het hoogste niveau in 19 jaar.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]