Turkije zoekt militaire samenwerking met China

Turkije en China willen zowel op economisch als militair gebied meer gaan samenwerken. Dat werd duidelijk gemaakt tijdens een ceremonie op de Chinese ambassade in Ankara, waar verschillende hooggeplaatste diplomaten en militairen van beide landen aanwezig waren om de 91ste verjaardag van het Chinese leger te vieren.

Tijdens de BRICS-bijeenkomst die vorige maand in Zuid-Afrika werd gehouden hadden de Chinese president Xi Jinping en zijn Turkse collega Erdogan al een ontmoeting. Ook spraken de regeringsleiders van beide landen elkaar regelmatig over de telefoon.

Militaire samenwerking

De militaire samenwerking tussen Turkije en China houdt in dat beide landen gaan kijken naar gezamenlijke opleidingsprogramma’s en militaire oefeningen en dat ze meer informatie van de inlichtingendiensten willen delen in de bestrijding van terrorisme en cyberaanvallen.

In het verleden heeft Turkije vaker op militair gebied samengewerkt met China, maar dat gebeurde alleen op beperkte schaal. De meest voor de hand liggende verklaring daarvoor is dat Turkije als lid van de NAVO veel meer betrokken wordt bij oefeningen met bondgenoten in deze trans-Atlantische alliantie.

Zijderoute

Sinds het aantreden van president Erdogan is de relatie tussen Turkije en het Westen wat bekoeld. Tegelijkertijd richt het land haar blik op het oosten, door banden met Rusland en China aan te halen. Turkije positioneert zichzelf als een belangrijke corridor tussen Europa en Azië en is van groot belang voor de Chinese Zijderoute.

China is de tweede grootste economie ter wereld en probeert als zodanig haar macht en invloed uit te breiden via de Zijderoute, een verzamelnaam voor een breed scala aan projecten die de infrastructuur tussen Europa en Azië moeten verbeteren.

Turkije is een belangrijke schakel in de doorvoer van goederen richting Europa en is als zodanig ook interessant voor China. Nieuwe investeringen in de infrastructuur kunnen dus een belangrijke impuls geven aan de Turkse economie.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]