Turkije zoekt militaire samenwerking met China

Turkije en China willen zowel op economisch als militair gebied meer gaan samenwerken. Dat werd duidelijk gemaakt tijdens een ceremonie op de Chinese ambassade in Ankara, waar verschillende hooggeplaatste diplomaten en militairen van beide landen aanwezig waren om de 91ste verjaardag van het Chinese leger te vieren.

Tijdens de BRICS-bijeenkomst die vorige maand in Zuid-Afrika werd gehouden hadden de Chinese president Xi Jinping en zijn Turkse collega Erdogan al een ontmoeting. Ook spraken de regeringsleiders van beide landen elkaar regelmatig over de telefoon.

Militaire samenwerking

De militaire samenwerking tussen Turkije en China houdt in dat beide landen gaan kijken naar gezamenlijke opleidingsprogramma’s en militaire oefeningen en dat ze meer informatie van de inlichtingendiensten willen delen in de bestrijding van terrorisme en cyberaanvallen.

In het verleden heeft Turkije vaker op militair gebied samengewerkt met China, maar dat gebeurde alleen op beperkte schaal. De meest voor de hand liggende verklaring daarvoor is dat Turkije als lid van de NAVO veel meer betrokken wordt bij oefeningen met bondgenoten in deze trans-Atlantische alliantie.

Zijderoute

Sinds het aantreden van president Erdogan is de relatie tussen Turkije en het Westen wat bekoeld. Tegelijkertijd richt het land haar blik op het oosten, door banden met Rusland en China aan te halen. Turkije positioneert zichzelf als een belangrijke corridor tussen Europa en Azië en is van groot belang voor de Chinese Zijderoute.

China is de tweede grootste economie ter wereld en probeert als zodanig haar macht en invloed uit te breiden via de Zijderoute, een verzamelnaam voor een breed scala aan projecten die de infrastructuur tussen Europa en Azië moeten verbeteren.

Turkije is een belangrijke schakel in de doorvoer van goederen richting Europa en is als zodanig ook interessant voor China. Nieuwe investeringen in de infrastructuur kunnen dus een belangrijke impuls geven aan de Turkse economie.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.