Turkije wil samen met Rusland nieuw S-500 raketsysteem bouwen

De Turkse president Erdogan wil de militaire samenwerking met Rusland verder versterken. Na de aanschaf van S-400 luchtafweersystemen wil hij ook gezamenlijk nieuwe S-500 raketsystemen bouwen. Dat zei de president zaterdagavond tijdens een vraag en antwoord sessie op een universiteit in Istanboel.

Turkije verwacht in juli de eerste levering van het S-400 luchtafweersysteem. Dit is een mobiele luchtafweerinstallatie die in staat is langeafstandsraketten en gevechtsvliegtuigen te onderscheppen. De aanschaf van het S-400 systeem ligt gevoelig, omdat het volgens de Amerikanen een veiligheidsrisico kan vormen voor Amerikaanse ‘Joint Strike Fighter’ gevechtsvliegtuigen. Het luchtafweersysteem is van Russische makelij, terwijl Turkije onderdeel is van de trans-Atlantische veiligheidsalliantie van de NAVO.

Turkije versterkt militaire samenwerking met Rusland

De Verenigde Staten hebben geprobeerd Turkije op andere gedachten te brengen, maar daar heeft de regering van Erdogan geen gehoor aan gegeven. De levering van de eerste systemen wordt nog steeds in juli verwacht.

Het S-400 luchtafweersysteem behoort tot de meest geavanceerde ter wereld. Toch blijft Rusland haar rakettechnologie verder ontwikkelen met de nieuwe generatie S-500. Dit nieuwe luchtafweersysteem kan ook hypersonische raketten en satellieten die op relatief lage hoogte rond de aarde zweven neerhalen. Het bijbehorende radarsysteem heeft een bereik van 3.000 kilometer en kan daarmee intercontinentale raketten van grote afstand zien aankomen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]