Turkije wil samen met Rusland nieuw S-500 raketsysteem bouwen

De Turkse president Erdogan wil de militaire samenwerking met Rusland verder versterken. Na de aanschaf van S-400 luchtafweersystemen wil hij ook gezamenlijk nieuwe S-500 raketsystemen bouwen. Dat zei de president zaterdagavond tijdens een vraag en antwoord sessie op een universiteit in Istanboel.

Turkije verwacht in juli de eerste levering van het S-400 luchtafweersysteem. Dit is een mobiele luchtafweerinstallatie die in staat is langeafstandsraketten en gevechtsvliegtuigen te onderscheppen. De aanschaf van het S-400 systeem ligt gevoelig, omdat het volgens de Amerikanen een veiligheidsrisico kan vormen voor Amerikaanse ‘Joint Strike Fighter’ gevechtsvliegtuigen. Het luchtafweersysteem is van Russische makelij, terwijl Turkije onderdeel is van de trans-Atlantische veiligheidsalliantie van de NAVO.

Turkije versterkt militaire samenwerking met Rusland

De Verenigde Staten hebben geprobeerd Turkije op andere gedachten te brengen, maar daar heeft de regering van Erdogan geen gehoor aan gegeven. De levering van de eerste systemen wordt nog steeds in juli verwacht.

Het S-400 luchtafweersysteem behoort tot de meest geavanceerde ter wereld. Toch blijft Rusland haar rakettechnologie verder ontwikkelen met de nieuwe generatie S-500. Dit nieuwe luchtafweersysteem kan ook hypersonische raketten en satellieten die op relatief lage hoogte rond de aarde zweven neerhalen. Het bijbehorende radarsysteem heeft een bereik van 3.000 kilometer en kan daarmee intercontinentale raketten van grote afstand zien aankomen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.