Turkije wil aansluiting op Russisch betaalsysteem

Turkije en Rusland hebben in juli gesprekken gevoerd over de implementatie van een alternatief betaalsysteem, zo meldt Bloomberg. De twee landen kwamen bijeen kort nadat de Verenigde Staten hadden gedreigd met nieuwe sancties vanwege de S-400. Turkije heeft een aantal van deze Russische luchtafweersystemen gekocht, tot ongenoegen van de Verenigde Staten.

De Russische plaatsvervangend Minister van Financiën Alexei Moiseev bevestigde dat er gesprekken hebben plaatsgevonden tussen beide landen. Een van de onderwerpen die aan bod kwam was de aansluiting van Turkije op het Russische alternatief voor het SWIFT betaalsysteem. Rusland heeft dit systeem in 2014 ontwikkeld om haar economie te beschermen tegen mogelijke sancties, zoals afsluiting van dit internationale betaalsysteem.

Handel in lokale valuta

Ook werd er gesproken over het gebruik van eigen valuta in het handelsverkeer tussen beide landen. Rusland heeft het aandeel van de dollar als handelsmunt de afgelopen twee jaar aanzienlijk teruggebracht. In plaats van dollars rekent het land nu vaker af in euro’s en andere valuta. Ook heeft Rusland laten weten dat Turkije met een andere valuta dan de dollar zal betalen voor het S-400 luchtafweersysteem.

De relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten is de afgelopen jaren bekoeld door de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016 en door de Amerikaanse steun aan de Koerden in Syrië. Met de aankoop van het Russische S-400 luchtafweersysteem is de relatie tussen beide landen er niet beter op geworden. De dreiging van eventuele Amerikaanse sancties is voor Turkije reden om meer toenadering te zoeken tot Rusland.

Samenwerking

Turkije en Rusland werken de laatste jaren op steeds meer gebieden samen. Denk aan de aanleg van de Turkstream pijpleiding, de bouw van kerncentrales met Russische technologie en andere investeringen. Ook werkten de twee landen de laatste jaren samen met betrekking tot militaire operaties in Syrië.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]