Turkije start test met Russisch luchtafweersysteem

Turkije heeft begin deze week enkele tests uitgevoerd met het nieuwe S-400 luchtafweersysteem. Met behulp van F-16 gevechtsvliegtuigen test het leger de werking van het ingebouwde radarsysteem. Daarmee riskeert het land Amerikaanse sancties, omdat de regering in Washington niet wil dat Turkije dit luchtafweersysteem gebruikt.

De Turkse president Erdogan sprak eerder deze maand met zijn Amerikaanse collega Trump. Hij herhaalde toen zijn plannen om het Russische luchtafweersysteem in gebruik te nemen, ook als daar sancties tegenover zouden staan. Volgens het Pentagon is het gebruik van dit Russische luchtafweersysteem in strijd met de verplichtingen die Turkije heeft aan de NAVO, omdat het militaire samenwerking binnen de alliantie kan belemmeren. Het Russische luchtafweersysteem zou namelijk informatie kunnen verzamelen over het nieuwe Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuig.

Sancties

De Amerikaanse regering heeft al eerder gedreigd met sancties tegen Turkije. Het besluit om een Russisch luchtafweersysteem te plaatsen schoot de Amerikanen in het verkeerde keelgat, omdat het systeem niet afgestemd zou zijn op het materieel van de NAVO. Het zou de bewegingsvrijheid van gevechtsvliegtuigen kunnen beperken.

Het S-400 luchtafweersysteem is een mobiele installatie die bestaat uit een lanceerplatform en een radarsysteem. Het systeem is in staat op grote afstand raketten en gevechtsvliegtuigen neer te halen en is volgens kenners geavanceerder dan de nieuwste Amerikaanse luchtafweersystemen. Volgens de Turkse president is het systeem noodzakelijk om de veiligheid van het Turkse luchtruim te garanderen.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]