Turkije koopt S-400 raketsysteem van Rusland

Rusland en Turkije hebben een overeenkomst bereikt over de levering van Russische S-400 luchtafweersystemen. Dat werd bevestigd door de Turkse president Erdogan, die in een verklaring tegenover de krant Hurriyet liet weten dat de eerste aanbetaling voor het nieuwe raketsysteem al was verricht. In totaal zou er volgens de BBC $2,5 miljard gemoeid zijn met deze wapendeal.

Het S-400 raketsysteem is in staat op afstanden tot 400 kilometer vliegtuigen en raketten uit de lucht te halen. Het raketsysteem werd in 2007 voor het eerst in gebruik genomen en wordt tot op de dag van vandaag gezien als het meest geavanceerde luchtafweersysteem ter wereld.

Russische raketsysteem

Het is opvallend dat Turkije kiest voor een raketsysteem van Rusland, omdat het land nog steeds onderdeel uitmaakt van het Trans-Atlantische militaire verbond van de NAVO. Daarom zou het voor Turkije meer voor de hand liggen een Amerikaanse wapensystemen te gebruiken.

Naast Turkije hebben ook India, Iran en Qatar reeds belangstelling getoond voor dit Russische raketsysteem. Ook wordt het luchtafweersysteem op dit moment al gebruikt in Syrië om strategische militaire bases van het regeringsleger van Assad te beschermen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.