Turkije kiest Russische gevechtsvliegtuigen

Turkije en Rusland hebben bijna een overeenkomst bereikt over de levering van 36 Russische gevechtsvliegtuigen. Het gaat om straaljagers van het type Sukhoi Su-35, relatief nieuwe toestellen die vijf jaar geleden werden gelanceerd. Deze deal is opmerkelijk, omdat Turkije niet zo lang geleden nog Amerikaanse vliegtuigen op haar verlanglijstje had staan.

Turkije zou F-35 ‘Joint Strike Fighter’ toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin kopen, maar door de aankoop van het Russische S-400 luchtafweersysteem gaat dat niet door. De Verenigde Staten willen voorkomen dat het Russische raketsysteem informatie over het F-35 toestel verzamelt. Om die reden werd Turkije uit het F-35 programma gezet.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]