Turkije en Iran versterken militaire samenwerking

Turkije en Iran willen de samenwerking op militair gebied versterken, zo werd duidelijk na afloop van gesprekken tussen de Turkse president en de majoor generaal van het Iraanse leger in de Turkse hoofdstad Ankara. Veel details over deze samenwerking werden niet gegeven, maar volgens experts zal deze betrekking hebben op de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Iraanse afsplitsing die bekend staat als de PEJAK.

Turkije is begonnen met de bouw van een 144 kilometer lange muur op de grens met Iran, die als doel heeft gewapende infiltranten en drugssmokkelaars buiten de deur te houden. Ook op de grens tussen Turkije en Syrië is een dergelijke muur gebouwd. In dit grensgebied wonen veel Koerden, die al jaren strijden voor meer onafhankelijkheid. Zowel Iran als Turkije willen voorkomen dat de Koerden een onafhankelijke staat uitroepen.

Militaire samenwerking

Tijdens de besprekingen in Ankara hebben beide landen overeenstemming bereikt over het delen van informatie, operationele samenwerking en over vrije toegang tot elkaars havens. Volgens persbureau Xinhua hebben Turkije en Iran ook uitvoerig gesproken over de situatie in Syrië en de strijd tegen Islamitische Staat.

Het is voor het het eerst sinds de Iraanse revolutie in 1979 dat beide landen weer op hoog niveau met elkaar praten over militaire samenwerking. Turkije is op militair gebied nog steeds onderdeel van de NAVO, maar sinds de militaire staatsgreep van een jaar geleden en de dubieuze rol van Turkije in het Syrische conflict is de verhouding met andere NAVO-lidstaten behoorlijk verslechterd.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.