Turkije dreigt Amerikaanse radarsystemen weg te halen

Turkije dreigt een belangrijk Amerikaans radarsysteem van haar grondgebied weg te halen, indien de Verenigde Staten zich niet aan de afspraak houden om de reeds bestelde F-35 gevechtsvliegtuigen te leveren aan Turkije. Dat schrijft de Turkse krant Yenisafak.

Deze kwestie vindt haar oorsprong in de aankoop van het Russische S-400 raketsysteem door Turkije, een stap die bij haar bondgenoten binnen de NAVO niet in dank werd afgenomen. De Amerikaanse ambassadeur van de NAVO zei dat Turkije land de gevolgen zal ondervinden van dit besluit, terwijl de Turkse krant Yenisafak weet te melden dat ook de levering van F-35 gevechtsvliegtuigen door de komst van het Russische raketsysteem onzeker is geworden. Deze straaljager, beter bekend als de Joint Strike Fighter, zou niet overweg kunnen met het Russische S-400 raketsysteem.

Het uitschakelen van het Amerikaanse radarsysteem in Turkije zou betekenen dat de NAVO en Israël minder zicht hebben op vliegbewegingen in Iran. Ook zou een eventuele raketlancering vanuit Iran zonder het radarsysteem in Turkije pas veel later opgemerkt kunnen worden.

Voetnoot: Afbeelding is slechts ter illustratie, dit is niet het Amerikaanse radarsysteem in het Turkse Kürecik

https://twitter.com/Geostrat_ME/status/932521289658654720

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]