Turkije: “Dollar heeft geloofwaardigheid verloren”

Volgens de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak heeft de Amerikaanse dollar haar geloofwaardigheid verloren, omdat de munt door de Verenigde Staten wordt gebruikt als een politiek instrument. Hij voegde eraan toe dat zijn land maatregelen zal nemen om de lira te beschermen in het internationale handelsverkeer, maar hoe hij dat wil gaan doen blijft vooralsnog onduidelijk.

De woorden van Albayrak komen overeen met eerdere uitspraken van onder meer de Russische president Poetin en zijn minister van Financiën Siluanov. Ook zij waarschuwden voor de negatieve effecten van het Amerikaanse sanctiebeleid, waarbij de dollar als een politiek wapen wordt ingezet om landen onder druk te zetten.

Dollar blijft dominant

De Amerikaanse dollar is nog steeds met afstand de meest gebruikte valuta in het internationale handelsverkeer en zorgt daarmee voor een zekere afhankelijkheid van de Verenigde Staten. In het verleden werd dat niet zo vaak als een probleem gezien, maar de laatste jaren lijkt de weerstand tegen de dominante positie van de dollar toe te nemen.

In een persconferentie met de Turkse en Russische minister van Buitenlandse Zaken eerder deze week spraken beide ministers hun wens uit om vaker de eigen valuta te gebruiken voor het onderlinge handelsverkeer.

Handel in nationale valuta

De Russische minister Lavrov liet tijdens deze persconferentie weten dat hij achter het plan staat om nationale valuta te gebruiken in de handel met Turkije en dat dit ook al gebeurt in het handelsverkeer met bondgenoten als Iran en China. Ook sprak hij zijn verwachting uit dat de rol van de dollar als wereldhandelsmunt in de toekomst kleiner zal worden.

Turkije gebruikt sinds oktober vorig jaar al nationale valuta in het handelsverkeer met Iran. Ook heeft Erdogan in recente toespraken gezegd dat Turkije en haar economische bondgenoten geen dollar hoeven te gebruiken voor bilaterale handel.

Vooralsnog lijken de financiële markten niet overtuigd van deze uitspraken, want de dollar doet het veel beter dan de Turkse lira en de Russische roebel. Toch lijkt er een duidelijke trend in gang gezet om de wereldwijde afhankelijkheid van deze valuta te verkleinen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.