Turkije breidt goudvoorraad in hoog tempo uit

Turkije breidt goudvoorraad in hoog tempo uit

Turkije heeft de laatste jaren in hoog tempo goud aan haar reserves toegevoegd. Sinds 2016 kocht de centrale bank bijna 300 ton goud, want de voorraad steeg in deze periode van 116 ton naar 415 ton. Vooral de laatste maanden kocht Turkije veel edelmetaal, met een recordaankoop van 41,8 ton in de maand augustus. In het derde kwartaal van 2019 was Turkije zelfs de grootste koper met 71,4 ton, meer dan Rusland en China in dezelfde periode.

Volgens de cijfers van de World Gold Council houdt de centrale bank van Turkije inmiddels 19,9% van haar reserves aan in de vorm van goud. Dat is vergelijkbaar met het percentage goud dat Rusland aanhoudt. Tegen de huidige goudkoers vertegenwoordigt de goudvoorraad van Turkije een waarde van meer dan $20 miljard. Daarnaast beschikt het land volgens cijfers van de centrale bank over een valutareserve van $76 miljard.

Turkije koopt sinds 2017 op grote schaal goud bij (Bron: World Gold Council)

Turkije koopt op grote schaal goud

De centrale bank van Turkije voegt sinds mei 2017 structureel goud aan haar reserves toe, door het op de open markt op te kopen. Sindsdien maakt de World Gold Council onderscheid tussen goud van de Turkse centrale bank en goud dat ze beheert voor commerciële banken. Voor 2017 werden deze cijfers bij elkaar opgeteld, wat een vertekend beeld gaf van de werkelijke goudvoorraad.

Met de aankoop van goud volgt Turkije het voorbeeld van landen als Rusland en China. Ook deze landen hebben de afgelopen jaren op grote schaal edelmetaal aan hun reserves toegevoegd. Vorig jaar kochten centrale banken gezamenlijk een recordhoeveelheid goud, waaronder een groot aantal Aziatische landen.

Centrale banken kopen goud om meer diversificatie aan te brengen in hun reserves. Het edelmetaal kent in tegenstelling tot valutareserves geen tegenpartij risico. Ook is het een instrument waar landen in tijden van crisis op terug kunnen vallen. In een wereld met toenemende geopolitieke spanningen en economische oorlogsvoering worden deze eigenschappen steeds belangrijker.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »