Turkije verwacht eerste S-400 raketsysteem in juli

Turkije zal naar verwachting deze zomer de eerste S-400 luchtafweersystemen van Rusland ontvangen. Dat maakte de regering eerder deze week bekend. Het Amerikaanse voorstel voor de levering van hun Patriot luchtafweersysteem werd daarentegen afgewezen, zo meldt Bloomberg.

Volgens de Turkse regering kan het huidige aanbod van de Verenigde Staten niet worden geaccepteerd. Ismail Demir, verantwoordelijk voor de inkoop van wapensystemen van Turkije, zei dat er eerst een aantal kwesties opgehelderd moeten voordat er overeenstemming kan worden bereikt. Volgens president Erdogan moet het nieuwe luchtafweersysteem binnen een bepaalde termijn opgeleverd kunnen worden. Ook wil de president dat zijn land actief wordt betrokken bij de productie ervan.

Turkije plaats S-400 luchtafweersysteem

Volgens de Turkse regering worden de eerste S-400 raketsystemen in juli opgeleverd en in oktober in gebruik genomen. De tweede levering is voorlopig uitgesteld, omdat er nog geen akkoord zou zijn met Rusland over de gezamenlijke productie en de overdracht van technologische kennis.

De plaatsing van S-400 raketsystemen is een doorn in het oog voor de Verenigde Staten. Turkije is onderdeel van de NAVO, maar kiest nu voor een Russisch luchtafweersysteem. Het S-400 raketsysteem is in staat om op grote afstand raketten en gevechtsvliegtuigen neer te halen en is volgens kenners geavanceerder dan de nieuwste Amerikaanse luchtafweersystemen.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije is de laatste jaren bekoeld door een mislukte staatsgreep en door de Amerikaanse steun aan de Koerden in Syrië. Tegelijkertijd haalt Turkije haar banden aan met Rusland, onder andere met de besprekingen over Syrië. Ook werken Rusland en Turkije aan betere economische banden, bijvoorbeeld met de aanleg van een nieuwe gaspijpleiding.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.