Turkije verwacht eerste S-400 raketsysteem in juli

Turkije zal naar verwachting deze zomer de eerste S-400 luchtafweersystemen van Rusland ontvangen. Dat maakte de regering eerder deze week bekend. Het Amerikaanse voorstel voor de levering van hun Patriot luchtafweersysteem werd daarentegen afgewezen, zo meldt Bloomberg.

Volgens de Turkse regering kan het huidige aanbod van de Verenigde Staten niet worden geaccepteerd. Ismail Demir, verantwoordelijk voor de inkoop van wapensystemen van Turkije, zei dat er eerst een aantal kwesties opgehelderd moeten voordat er overeenstemming kan worden bereikt. Volgens president Erdogan moet het nieuwe luchtafweersysteem binnen een bepaalde termijn opgeleverd kunnen worden. Ook wil de president dat zijn land actief wordt betrokken bij de productie ervan.

Turkije plaats S-400 luchtafweersysteem

Volgens de Turkse regering worden de eerste S-400 raketsystemen in juli opgeleverd en in oktober in gebruik genomen. De tweede levering is voorlopig uitgesteld, omdat er nog geen akkoord zou zijn met Rusland over de gezamenlijke productie en de overdracht van technologische kennis.

De plaatsing van S-400 raketsystemen is een doorn in het oog voor de Verenigde Staten. Turkije is onderdeel van de NAVO, maar kiest nu voor een Russisch luchtafweersysteem. Het S-400 raketsysteem is in staat om op grote afstand raketten en gevechtsvliegtuigen neer te halen en is volgens kenners geavanceerder dan de nieuwste Amerikaanse luchtafweersystemen.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije is de laatste jaren bekoeld door een mislukte staatsgreep en door de Amerikaanse steun aan de Koerden in Syrië. Tegelijkertijd haalt Turkije haar banden aan met Rusland, onder andere met de besprekingen over Syrië. Ook werken Rusland en Turkije aan betere economische banden, bijvoorbeeld met de aanleg van een nieuwe gaspijpleiding.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]